Matolcsy György arról beszélt a parlamentben, hogy a brókerbotránnyal is az amerikaiak akarták megbuktatni a kormányt

politika
2017 február 22., 09:41
comments 314

Matolcsy György szerdán az Országgyűlésben számolt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ös teljesítményéről az MNB üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában. Beszámolójában dicsérte az általa vezetett intézményt, szerinte a jegybank és az állam között nagyon jó az együttműködés, és minden nagyon sikeres.

Matolcsy beszámolójában azonban a legérdekesebb rész az volt, amikor a brókerbotrányokat egy idegen állam által szervezett puccskísérlet részeként állította be.

Matolcsy György szerint a csaló brókerházak leleplezése jó hír, de árnyék vetül a sikerre, mert

„a Magyar Nemzeti Banknak ez a brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik”.

Matolcsy szerint ami történt, az 

„egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el”.

2014 őszén egyébként az amerikai kitiltási botrány indult el, és annak hatására a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt mélységbe jutottak.

Matolcsy György arra fűzte fel a mondandóját, hogy az MNB megtalálta volna a csalárd brókercégeket, mert

már ott voltak a cégeknél, de nem mindegy, mikor. Nem mindegy, hogy január-márciusban találták meg vagy májusban.

Szerinte azért találták meg 2015 elején, mert valakik (akik valószínűleg az amerikaiak)

a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára.

Arról nem beszélt, miért lehetett érdeke az amerikaiaknak, hogy Magyarországon bankpánik legyen, ráadásul épp 2015 áprilisában.

Matolcsy szerint ez a bankpánik be is következett: négy városban, négy órát tartott. Itt valószínűleg a Quaestor-csőd utáni helyzetre gondolt.

A jegybankelnök azt mondta, „sokkszerű volt az, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt”.

De Matolcsy szerint a jegybank úgy működött, hogy ez ne következhessen be, mert 15 hónappal az MNB és a pénzügyi felügyelet integrációja után leleplezték a csalásokat, „a jegybank nem felelős, hanem a jegybank leplezte le a csalásokat”.

Matolcsy sajnos azt sem fejtette ki,

  • hogyan akarták befolyásolni az amerikaiak az MNB-t vagy a brókercégeket,
  • mit nyertek volna egy magyar bankpánikból,
  • miért volt érdekük, hogy éppen áprilisban legyen bankpánik,
  • hogyan sikerült az MNB-nek keresztülhúzni az amerikaiak számításait,
  • vagy hogy keresztülhúzta-e őket egyáltalán,
  • és hogy egyáltalán tényleg voltak-e számítások,
  • és ha igen, akkor milyen számítások,
  • meg úgy egyáltalán,
  • MI VAAAAN?

Persze mi ezt nem érthetjük. A fő üzenet:

Lankadatlan éberség!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.