1100 embert mentettek ki a Földközi-tengerből

Kilenc különböző mentési akcióban 1100 embert mentettek a Földközi-tenger medencéjének középső térségében – közölte az olasz parti őrség parancsnoksága.

Ezzel egy időben a velencei Rialto-hídon a migránsok befogadásáért tüntettek. Az észak-afrikai partoktól indult csoportok 9 gumicsónakon és egy kisebb hajón keltek át a tengeren. Vészjelzésükre az olasz parti őrség válaszolt.

A mentésben az olasz parti őrség Lampedusa szigetéről indult két egysége, az EuNavforMed európai művelet brit hajója, a Frontex európai határügynökség norvég hajója vett részt, valamint humanitárius szervezetek és kereskedelmi hajók, amik szintén a fedélzetükre vették a migránsokat.

A több mint 1000 ember a következő napokban érkezik meg Dél-Olaszországba, ahol orvosi ellátásban részesítik, és azonosítják őket. A csoportokban az olasz hatóságok igyekeznek megtalálni a migránsokat kísérő, és közöttük elvegyülő embercsempészeket is.

Az utóbbi napok tavaszias időjárása miatt tovább erősödött a dél-olasz partok felé tartó migráció. Kedden több mint 600, szerdán több mint 700 embert mentettek a tengeren az olasz parti őrség irányításával.

Az év eleje óta több mint 10 ezren érkeztek, ez 35 százalékkal több, mint a tavalyi év elején. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.