Marine Le Pen két bizalmi emberét is őrizetbe vették csalás gyanúja miatt

Marine Le Pen az Európai Parlamentben - Fotó: AFP/Frederick Florin

A Front National vezetőjének testőrét, a Gorilla becenévre hallgató Thierry Legiert és kabinetfőnökét, Catherine Griset-t is őrizetbe vették Párizsban, és a nanterre-i rendőrségre kísérték őket. 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF gyanúja szerint Le Pen - aki a francia államfői pozícióért harcol éppen, de jelenleg az Európai Parlament képviselője - "parlamenti asszisztensként" utalt Legier-nek 6000 fontnak megfelelő fizetést havonta, miközben a Gorillának nyilvánvalóan semmilyen uniós megbízatása nem volt. 

Gorilla egyébként nagy név a szakmában: korábban a szélsőjobboldali elnökjelölt apját, a pártot alapító Jean-Marie Le Pent védte, de hollywood-i sztárok is előszeretettel alkalmazták, mint Mel Brooks vagy Sean Penn.

Griset, aki régi barátja és bizalmasa Le Pennek, 2010 decembere óta vett fel fizetést EP parlamenti asszistensként, miközben mindvégig a párt nanterre-i központjában dolgozott. 

Le Pen szerint az egész akció csak az ellene zajló médiakampány része, ő pedig kollégáival együtt ártatlan. Ha bebizonyosodik a csalás, akkor vádat emelhetnek az FN vezetője ellen is. (Daily Mail)