Nóra örök érvényű műalkotás-sorozatban dolgozta fel a magyar óvodások silány uzsonnáját

MŰVÉSZET
2017 február 23., 12:06

Ezt eszik a gyerekek az óvodában - Magyarország, 2017 

című cikkünkben nemrég arról számoltunk be, hogy ezt eszik a gyerekek az óvodában:

photo_camera Fotó: olvasónk, Zoltán

Illetve ezt:

photo_camera   Fotó: olvasónk, Zoltán  

Meg ezt:

photo_camera   Fotó: olvasónk, Zoltán  

Több sem kellett az ihletnek, azonnal rátalált Nórára, aki így számol be élményeiről: 

  • „Alapgondolat, kiinduló feltevésem: a magyar alapvetően pesszimista nemzet, ezt a negatív karmát megdöntve új nézőpontba helyezném a magyarországi "problémákat".
  • Eszközei: pozitív, bevált kulturális példák követése, az erre való nyitottság kivirágzása a közétkeztetésben.
  • Új irány: japán minimalizmus - a globalizáció kikerülhetetlen, ám pozitív aspektusainak begyűrűzése a magyar óvodák konyháiba, a konyhásnénik hajhálói alatti agykéregbe, ahol a társadalmi értékek, és civilizált viselkedés, a kultúra szeretete lakik.
  • A jelenséget szemléltető, általam készített illusztrációk átterelik a hangsúlyt a jelenség fényes oldalára. 
  • Az uzsonnák örök és követendő nagyságok üzeneteit hordozzák: "A kevesebb több." (Mies van der Rohe) eszméjét kenték a dolgos kezek májkrémbe zárva a zsömlékre.
  • A természet, az univerzum rendszere: Az aranymetszés, a szimmetriák nyugtató harmóniája sejlik át minden retekszeleten.
  • Tökéletes rendszer: ahogy meglátod a rendet a minimalista feltétekben, érzed, hogy a tudattalanból felbuzgó elemi biztonságérzetre való vágyad elégítették ki.
  • Az oktatás, kreativitás fejlesztésének összekötése az étkezéssel, ezzel a hatékonyság növelése a táplálkozási szünetekben is.
  • Pozitív jövőkép: Az illusztrált uzsonnák alá elhelyezett utópisztikus háromrétegű szalvéták a jövőbe tekintés, a remény zászlóiként sorakoznak egymáson. Gyermekkori emlékeket idéz, ahol a finommotoros mozgásunkat tanítóink a háromrétegű szalvéták szétválasztásával igyekeztek fejleszteni. Ma mérnökök, sebészek, szobrászok köszik és áldják e munkát.


Tovább nem folytatom, nyitva hagyva ezzel a gondolatmenetet Magyarország óvodásai számára, zengjen fülükben az örökérvényű jótanács, »Tanulni, tanulni, tanulni!«"

És az uzsonna által ihletett sorozat: 

photo_camera Alkotó: Nóra
photo_camera   Alkotó: Nóra  
photo_camera   Alkotó: Nóra  
photo_camera   Alkotó: Nóra  
photo_camera   Alkotó: Nóra  

És ha már, én is neveznék egy aktuálissal, szigorúan versenyen kívül:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.