Úgy szólt be George Hemingway a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, hogy az a Vadnyugaton is keménynek számított volna

A magyar foci- és médiaszintéren is párját ritkító keménységgel szólt be egy újságírói kérdésre George Hemingway magyar származású amerikai üzletember, a Honvéd tulajdonosa.

Az esemény a Sport Plusz című hetilapban történt. Itt van egy olyan rovat, ahol mindenféle vezető sportújságírók és kommentátorok tehetnek fel kérdéseket egy futballfigurának, aki az eheti számban éppen a szókimondó blogjáról és szórakoztató beszólásairól is ismert George Hemingway. A mindeféle vezető sportújságrók egyike Szöllősi György is, aki két dolgot kérdezett:

Vezet-e még futballmeccseket? S amikor visszaköltözött Amerikából, nem gondolt-e arra, hogy a nevét újra magyaros hangzásúra változtatja?

Mire Hemingway azt válaszolta, hogy

Igen, vezetek. A 2016/17-es szezonban egy gerincprobléma miatt nem vezettem. Nyártól ismét vezetni fogok. Nem költöztem vissza Amerikából. Gondolkodtam azon, hogy a nevemet Szöllősi Györgyre változtatom, de akkor oly sokan nem szeretnének (és akkor még elegánsan fogalmaztam). Így aztán nem tettem.

(Hemingway a család kivándolása előtt Szabó György néven született Magyarországon.)

Az ellenszenv hátterében nyilván az állhat, hogy a felcsúton lakó Szöllősi, aki korábban igen szoros kapcsolatot épített ki Puskás Ferenc családjával, a szenvedélyesebb honvédosok szerint egyszerűen "lenyúlta Puskást" és a nevét attól a Honvédtól, ahová a legendás kispesti születésű focista minden értelemben tartozott. A lenyúlás abban csúcsosodott ki, hogy abszurd módon Orbán Viktor Felcsútján és nem Kispesten neveztek el fociakadémiát Puskásról.

A lappangó érzelmek 2014. márciusában törtek elő, amikor az Nb1-ben Puskás Akadémia-Honvéd-meccset rendeztek Felcsúton, és a felcsúti klub - aminek akkor Szöllősi György volt a sajtósa - megtiltotta, hogy a kispesti szurkolók kifeszítsenek egy 3 részből álló, mindösszesen a PUSKÁS, KISPEST, HUNGARY szavakat tartalmazó molinót. A kispestiek kiborultak azon, hogy Puskás lenyúlása olyan mértékű, hogy már a nevét sem engedi használni a bitorló. Az eset után a Szöllősi főszerkesztésben megjelenő Four Four Two focimagazin a Kispestet gyalázó névtelen levelet közölt.

A plusz poén az, hogy egyébként a cicaharc mindkét résztvevője szenvedélyes orbánista. Szöllősi, mint említettük, még le is költözött Felcsútra, de Hemingway sem sokkal kisebb rajongója a veterán csatárnak. Ebben a cikkünk tárgyát képező Sport Plusz-os körkérdésben ugyanis Ch. Gáll András, a Magyar Idők sportrovatának munkatársa a következőt kérdezte tőle:

Február 15-i blog-bejegyzésében azt írja, a jelenlegi az elmúlt 10 év legszínvonalasabb magyar futballbajnoksága. Ha elfogadjuk, ezt a minősítést, akkor milyen tényezőknek köszönhető a nívó emelkedése?

Mire Hemingway ezzel kezdte a választ:

Két szó: Orbán Viktor.

(via taccs.hu)