Egy hetet tölt egy mészkőszikla közepén a francia művész, majd pár hétre ráül tucatnyi tojásra, hogy kikeltse azokat

MŰVÉSZET
2017 február 24., 17:43
comments 127

Abraham Poincheval a tervek szerint egy 12 tonnás mészkőtömbbe fog bebújni, hogy egy hetet ott töltsön, majd miután kijött onnan, megpróbál majd kikelteni egy tucat tojást, úgy, hogy hetekig ül majd rajtuk. Mindez egy kortárs művészeti múzeumban történik majd Párizsban. 

Poincheval egy belső utazásként tekint az élményre, melynek a végén rájöhet, mi is a világ valójában. Az óriási mészkőszikla közepén már ki is faragott egy akkora lyukat, amiben elfér majd. 

A mészkőszikla (AFP PHOTO / JOEL SAGET)
photo_camera A mészkőszikla (AFP PHOTO / JOEL SAGET)

A francia művésznek nem ez az első bizarr performanssza, töltött már két hetet egy kitömött medvében, volt eltemetve nyolc napot egy szikla alatt és a Rhône hátán is utazott már egy óriás palackpostában. De járt már az Alpokban hordóban, tavaly pedig egy húszméteres oszlop tetején töltött egy hetet egy párizsi pályaudvar mellett. Egyszer pedig átkelt úgy Franciaországon, hogy csak nyílegyenesen haladt gyalog. 

A Palais de Tokyo múzeum kurátora, Jean de Loisy szerint viszont a Kő és Tojás nevű performanszokat nem szabad egyszerű trükként értékelni, hanem misztikus utazások sorozataként kell rájuk tekinteni. 

A medve belseje, még 2014-ből (AFP PHOTO / THOMAS SAMSON)
photo_camera A medve belseje, még 2014-ből (AFP PHOTO / THOMAS SAMSON)

A művész hónapokat töltött azzal, hogy felkészüljön fejben és testben is a kihívásra. A mészkőbe apró járatokon át jár majd a levegő, a szívritmusát pedig folyamatosan figyelni fogják, valamint egy vészhívórendszert is telepíthetnek, amin keresztül bármikor jelezheti, ha baj van. 

Ami élelemre szüksége van, azt kevés szárított hússal és leveskonzervekkel, valamint egyéb folyadékokkal fogja megoldani. 

Az egyetlen igazi rejtély az marad, hogy mihez fog kezdeni mosdó nélkül: ennél a kérdésnél  a művész kitérő válaszokat adott. 

Párizsi performansz egy oszlop tetején (AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAUL)
photo_camera Párizsi performansz egy oszlop tetején (AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAUL)

A magánytól egyáltalán nem fél, egyszer, amikor egy kő alá temette magát Marseille-ben, akkor sorra jártak oda az emberek. Volt egy lány, aki például hegedűn játszott neki, de korábban magánzárkába zárt rab is felkereste. Annyira sok ember beszélt a kőhöz, hogy végül biztonsági őröket kellett a szikla mellé állítani, hogy legalább éjjel alhasson valamennyit. 

Ami az igazi kihívás, az majd a szikla elhagyása lesz, legalábbis a korábbi tapasztalatok alapján a visszarázkódás mindig nehézkes, hetek telnek el, mire újra minden normálisan működik ilyenkor nála. 

Majd március 29-én indul a Tojás performansz, amikor hetekig ülve a tojásokon próbálja majd meg kikelteni azokat, napi félóra szünetet adva magának. Ha sikerül kikelteni a csibéket, akkor azok a szüleivel élhetnek majd tovább. 

Ez azonban még mindig semmi, az igazi álma, hogy egyszer a felhőkön járhasson. Öt éve dolgozik már a tervén, de saját bevallása szerint sem jár még közel sem a megoldáshoz. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.