Köszönöm, hogy ezt megérhettem: a magyar kormány kedvenc lapja full komolyan azt javasolja, hogy mohácsi busókat kéne bevetni a határon a menekültek ellen

idióta rekordok
2017 február 24., 10:55
comments 260

„Ha rajtam múlna, már verbuválnám is a mohácsi főtéren az első busószázadokat. Addig meg szőrösre sminkelném, huhogni tanítanám a határon szolgáló rendőri erőket”

– így zárja a Nagy Ötletről szóló, Busókat a határra! című cikkét Pilhál György a kormány kedvenc lapjában, a Magyar Időkben. És ha bárki azt hinné, hogy viccel, mint írja, nem viccel: „Ezen persze elsőre el lehet nevetgélni, ám aki valamelyest tanulmányozta a harmadik világ szellemiségét, nem biztos, hogy kizárja a sikert.”

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (balra) és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (jobbra, maszkot tart az arca elé) a mohácsi busójárás negyedik napján (Fotó: Sóki Tamás / MTI)
photo_camera Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (balra) és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (jobbra, maszkot tart az arca elé) a mohácsi busójárás negyedik napján (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Az egészet arra alapozza, hogy a legenda szerint a mohácsi sokácok a középkorban a Mohács-szigetre menekülve mindenféle szőrös, ijesztő maskarákat készítettek, ezzel ijesztve el a törököket, és szerinte ez most is beválna: „Gondoljuk csak el, ahogy a kerítésnél csípőfogóval babráló mohamedán anyaszomorítóval szemközt egyszer csak megjelenik egy szakasznyi szőrös, agancsos, vasvillás busóharcos elképesztő kereplés és huhogás közepette…! Szerintem a görög partoknál hagyott gumicsónakokig szaladna a kerítésszaggató horda batyustul, embercsempészestül.”

link Forrás

Bár az ötlet kiváló, klasszikus magyar cselvetésnek tűnik (sőt, a busójárás idővel a Békemenetet is felválthatná), azért a mai világban az éjsötét középkor feltámasztásának talán vannak hátulütői:

  1. A rendőrök subában, maszkban nehezen futhatnak a kerítésen átmászó menekültek után.
  2. A nyári melegben a határvédők a hőgutát kockáztatnák.
  3. Az álruhás menekültek ehhez hasonlóan elvegyülhetnének a busóbakák között.

Amikor két éve arról írtam, hogy a kormány már a középkort restaurálja, még persze csak vicceltem, de ha a Magyar Idők nem viccel, akkor mégiscsak komoly, mert így már viccnek durva lenne. Mindenesetre újabb csodálatos bizonyítékot találtunk az emberi elme határtalanságára. Becsüljük meg a kort, amiben élhetünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.