Sikeresnek bizonyult az első teszteken az Aids-vakcina

Feltámadt a remény, hogy hamarosan állandó gyógyszeres kezelés nélkül is kezelhető lesz a HIV-fertőzés, vagyis

egy oltással elérhető lesz, hogy ne alakuljon ki a fertőzötteknél az Aids.

A barcelonai IrsiCaixa Aids-kutató Intézet három éven át tartó klinikai kísérletei során 24 páciensen teszteltek egy oltáskombinációt, amely két HIV-vakcina és egy rákbetegek kezelésében használt gyógyszer keveréke. A 24 HIV-fertőzött alany közül ötben a kezelés után már nem tudták kimutatni a vírust, aminek a terjedését saját immunrendszerük megállította. Az egyik fertőzött hét hónapja egyáltalán nem szed gyógyszereket.

Ez utóbbi az igazi áttörés, mert azt már jelenlegi tudásunkkal is meg tudtuk akadályozni, hogy a fertőzés betegséggé alakuljon. De ehhez ezidáig napi rendszerességgel kellett drága gyógyszerkoktélokat szedniük a fertőzötteknek.

Jelenleg mintegy 18 millió fertőzött, az összes fertőzött fele szed ilyen, a fertőzés terjedését akadályozó antiretrovirális gyógyszereket az ENSZ adatai szerint.Beatriz Mothe, a kutatás vezetője szerint csapata "jó úton jár" a kezelés megtalálásához.  

Mivel a jelenlegi klinikai vizsgálatokat nagyon kicsi mintán végezték, nyilván további, szélesebb körű vizsgálatokra is szükség van. Ezzel együtt az Aids vakcina kifejlesztéséért küzdő civil szervezet, az Avac ügyvezető igazgatója, Mitchell Warren szerint "érdekes és fontos" eredményeket értek el a barcelonai kutatók. "Egy olyan, hosszú távú rendszer, amelyhez nem szükséges naponta gyógyszert szedni, nagyban felgyorsítaná, hogy a 37 millió fertőzött ne legyen fertőző. Ez pedig remek lehetőség lenne a járvány megfékezésére" - mondta az Independentnek. (Via New Scientist, Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.