Tömegpusztító fegyverrel, a világ legveszélyesebb ideggázával végezhettek Kim Dzsongnammal

A malajziai rendőrség vizsgálatai szerint a világ tán legveszélyesebb idegmérgével, az ENSZ besorolása alapján

tömegpusztító fegyvernek számító

VX-szel mérgezték meg két hete Malajziában Kim Dzsongnamot, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun bátyját. A rendőrség a Kim arcáról és szeméről vett mintákat elemezte.

Kim február 13-án a kórházba szállítás közben kapott rohamot, miután arra panaszkodott, hogy egy nő arcon spriccelte valamivel a Kuala Lumpur-i reptéren. A térfigyelő kamerák felvételei alapján egy nő kapott az arcához. A maláj rendőrség korábbi közlése szerint két támadó kent valami folyadékot Kim arcára, ami után sietve kezet mostak.

A világ legdurvább idegmérgének tartott VX a bőrön át is felszívódhat, ezért ha bőrt ér, az egyetlen védekezés ellene a gyors kézmosás, bár vannak szakértők, akik szerint még ez is kevés lehet. "Még ha kesztyűt is hordtak, a kipárolgás is végzett volna velük" - mondta erről a Guardiannak a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies vegyi és biológiai fegyverprogramjának igazgatója, Raymond Zilinskas. Szerinte a támadók nem közvetlenül VX-et, hanem két ártalmatlan prekurzoranyagot használhattak, amelyek áldozatuk arcán összekeveredve álltak össze VX-é.

A VX, szakiknak etil N-2-diizopropilaminoetil metilfoszfonotiolát olajos állagú, áttetsző folyadék. Az anyagot az 50-es években Nagy-Britanniában fejlesztették ki. Rovarírtónak szánták, de kiderült, hogy amilyen mérgező, egyszerűen képtelenség biztonságosan használni a hétköznapi életben. Bevallottan csak az Egyesült Államoknak és Oroszországnak vannak készletei belőle, de a 80-as években Szaddám Huszeint is vádolták VX bevetésével az Irak-iráni háborúban, így vannak azirányú aggodalmak, hogy Szaddám bukása után még létezhettek VX-készletek az országban, amik akár rossz kezekre is kerülhettek.

Ezen túl is akadnak még kérdések, elsősorban az, hogy hogyan csempészhették be az országba ezt a veszélyes mérget. A maláj kormány egyelőre csak visszafogottan "nem túl diplomatikusnak" minősítette azt a lehetőséget, hogy észak-koreai ügynökök egy forgalmas nemzetközi reptéren vetették be a világ legveszélyesebb idegmérgét.

Apropó, reptér. Ahhoz képest, hogy egy olyan anyagról beszélünk, amiből egy csepp törtrésze is megöl egy embert, a maláj hatóságok nem rendelték el a támadás helyszínének fertőtlenítését. A repteret üzemeltető Malaysia Airport Holdings egyik munkatársa szerint a repteret nem zárták le és nem kármentesítették a 11 napja elkövetett támadás óta, mert a hatóságoktól nem érkezett ezirányú megkeresés. (Via The Guardian)