Trump szerette volna, hogy az FBI cáfolja az orosz pletykákat

külföld
2017 február 24., 06:34
comments 35
Donald Trump és James Comey, az FBI igazgatója. Andrew Harrer-Pool/Getty Images
photo_camera Donald Trump és James Comey, az FBI igazgatója. Andrew Harrer-Pool/Getty Images

A CNN értesülései szerint az FBI a napokban visszautasította a Fehér Ház egyik kérését. Több, az ügyben tájékozott forrásuk szerint a Fehér Ház azt szerette volna, hogy az FBI hivatalosan cáfolja a sajtóban megjelent híreket Donald Trump bizalmasainak orosz kapcsolatairól.

Egy fehér házi tisztviselő szerint ezt csak azután kérték, hogy az FBI jelezte, hogy a sajtóban megjelentek nem mindenben pontosak.

A CNN értesülései szerint ugyanakkor a Fehér Ház azt várta volna az FBI-tól, hogy teljes egészében cáfolja a Trump körei és Oroszország közti kapcsolatokról szóló híreket, és jelentse ki, hogy nem volt ilyen kapcsolat. Ezt az FBI elutasította, ami érthető:

éppen nyomoznak az ügyben.

A CNN szerint más bajok is vannak a fehér házi kéréssel: több évtizede korlátozott az ilyen jellegű kommunikáció a végrehajtó hatalom és az FBI között, a kérés önmagában sérti a folyamatban lévő nyomozásokra vonatkozó procedurális szabályokat.

A CNN értesülései szerint az első kapcsolatfelvétel nem hivatalos volt. Reince Priebus, Trump kabinetfőnöke egy más tárgyú találkozó alatt vonta félre az FBI igazgatóhelyettesét, Andrew McCabe-et, hogy az előző nap a New York Timesban és a CNN-ben megjelent hírek cáfolatára kérje. A Fehér Ház első reflexből egyből vitatni próbálta ezt, állítván, hogy valójában McCabe még a találkozó előtt telefonon hívta Preibust, és azt mondta neki, hogy a sajtóban megjelent állítások pontatlanok. Pár órával később "pontosították" ezt, megerősítve a CNN értesüléseit arról, hogy ténylegesen Priebus vonta félre McCabe-et a fehér házi megbeszélésen.

A CNN fehér házi forrása később ezt azzal egészítette ki, hogy a találkozó után Priebus újra kapcsolatba lépett McCabe-bel, akit ezúttal már csak arra próbált rávenni, hogy az FBI legalább háttérbeszélgetésekben

vitassa

a cikkek állításait.

Az FBI igazgatója, James Comey nem kívánta kommentálni a történteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.