Nem engedik be az Egyesült Államokba az egyik Oscarra jelölt film szíriai alkotóját

külföld
2017 február 25., 11:13

Az amerikai hatóságok nem teljesítették a 21 éves szíriai filmes, Khalid Khatíb belépési kérelmét. Khalid Khatíb azért utazott volna az Egyesült Államokba, hogy vasárnap részt vegyen a Los Angeles-i Oscar-gálán, amin az ő filmje is jelölt.

A szíriai polgárháborúról szóló A fehér sisakok című filmet a Legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában jelölték díjra.

Khalid Khatíb szombaton érkezett volna az Egyesült Államokba a Turkish Airlines Isztambulból induló járatán, de az amerikai hatóságok az utolsó pillanatban megtagadták tőle a belépést, így fel sem szállhatott a gépre. Arra hivatkozva nem engedték az országba, hogy terhelő információ jutott a hatóságok tudtára a férfivel kapcsolatban. Ez egy eléggé széles kategória, és a hatóságoknak nem is kell megjelölniük, milyen információról van szó.

A filmes már megkapta az amerikai vízumot, de a gépe indulása előtt az amerikai hatóságok olyan információkat küldtek Törökországba, amik szerint nem fogják beengedni a férfit az Államokba. Ezért a törökök őrizetbe vették Khalid Khatíbot, de egyelőre nem tudni, pontosan miért.

Az Egyesült Államok néhány hete szigorította a beutazási szabályokat. Donald Trump egy elnöki rendelettel megtiltotta a beutazást hét muszlim országból. Ezt a rendeletet nem tudták megfelelően alkalmazni a hatóságok, és káoszt szült a világ több repterén is, majd végül egy amerikai bíróság felfüggesztette az alkalmazását. Trump nem tett le a tilalomról, és ugyan az most nincs érvényben, de a bautazási szabályok egyébként is szigorodtak. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.