Szélsőjobboldali lengyel paptól tagadták meg a belépést Nagy-Britanniában

külföld
2017 február 25., 17:38
comments 114

Jacek Miedlar a lengyel szélsőjobb fontos alakja, antiszemita és iszlámellenes nézeteiről is ismert. A hétvégén Nagy-Britanniába ment volna egy szélsőjobboldali rendezvényre Telford városába, de a brit hatóságok már a Stansted reptéren lekapcsolták. 

Azért Telford lett az iszlámellenes vonulás helyszíne, mert egy 2016-os Daily Mail cikk arról írt, hogy a város az új Rotherham. (Rotherham városához kötődik az elmúlt évek egyik legnagyobb brit bűncselekménye: a városban több mint 15 éven át zaklattak szexuálisan fiatalokat, az elkövetők főleg pakisztáni származású britek voltak, az áldozatok száma ezer fölé tehető.)

A telfordi iszlámellenes vonulást elítélték a város polgárai, Telford konzervatív képviselője, Lucy Allan szerint a Briatin First csak a szexuális erőszak áldozatait próbálja meg politikai célokra felhasználni. 

Miedlart korábban felfüggesztette a lengyel katolikus egyház. Beszédeiben a baloldal, az iszlám agresszió és a bevándorlás ellen szokott szónokolni. 

Telford környékén a lengyel a második legtöbbet beszélt nyelv az angol után, a közelmúltban pedig több jelentés született arról, hogy lengyel szélsőjobboldali csoportok alakulnak Nagy-Britanniában. Antirasszista szervezetek attól tartottak, hogy Miedlar látogatása esetleg radikalizálhat további lengyeleket. 

A Belügyminisztérium csak annyit közölt, hogy egy embert valóban őrizetbe vettek a reptéren, és a határőrségnek minden belépni szándékozó ember esetében joga van eldönteni, hogy az illető nem jelent-e kokcázatot az országban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.