Matolcsy: Előreléptünk, fehéredett a gazdaság

2017 február 28., kedd 10:08
130

Orbán Viktor és Varga Mihály előtt Matolcsy György jegybankelnök beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján.

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Boscolo Budapest szállodában (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Előtte még Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy a fenntarthatóság és a versenyképesség az egyensúly és a növekedés mellett a legfontosabb gazdasági feladat a következő években. Ehhez elengedhetetlen a bérek növekedése, mert az alacsony munkabérek nem ösztönöznek a versenyképesség javítására. Alapvetően kedvező folyamatokat lehet látni a gazdaságban, valamennyi makrogazdasági mutató pozitív irányt tükröz – mondta Parragh, aki arról is beszélt, milyen szomorú, hogy megölték az olimpiai álmot.

Matolcsy ezután azzal kezdte, hogy ritkán volt példa rá, de most Magyarország „beállította az egyensúly és növekedés képletét”. Ez ráadásul fenntarthatóvá vált. Matolcsy szerint Magyarország kezelte az EU-ban a legjobban a világválságot. Viszont ahhoz, hogy a következő 10-15-20-25 évben Magyarország rajta maradjon a fejlődés vonalán, ahhoz nem elég ez a képlet. A versenyképességet kell növelni, ki kell törni a közepes fejlettség csapdájából. 

Ezután történelmi áttekintést tartott az elmúlt 6 évről. A diáira utalva elmondta, 400 milliárd forintot spórol az állam, hogy csökkent az adósságráta. A növekedési hitelprogramról is beszélt, ami szerinte megoldotta a hitelcrunch-ot. „Felkértük a bankokat, és ők ráálltak a táncra” – mondta Matolcsy a bankrendszer bővítéséről.

Japán, Szingapúr és Írország felzárkózásáról beszélt. Magyarország viszont 3 nagy hibát követett el az elmúlt 25 évben: az 1990-1991-es gazdaságpolitikai lépésekkel, a Bokros-csomaggal és a 100 napos programmal kezdődő, 2010-ig tartódó gazdaságpolitikával. Most viszont minden adott, csak versenyképességi fordulat kell. Minden, ami rossz, az 2010 előtt történt, azóta minden oké, de most kell a régi hibákért fizetni.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd

Matolcsy elmondta, hogy Orbán felkérte az MNB-t, hogy végezzen el egy versenyképességi elemzést. Ezen kb. 60 szakemberük – legalábbis reméli, hogy – éjjel-nappal, szombaton és vasárnap is dolgozott. Magyarország elmaradt a termelékenységben az EU-átlagtól. „Minden munka jobb, mintha nincs munka” – mondta Matolcsy a sokat vitatott közmunkaprogramról, ahogy azt is: „Ez nem pszichológia, ez tény.”

Matolcsy szerint szükség van a személyi jövedelemadó további csökkentésére, mert ez bevált, tudástőke-felhalmozásra ösztönöz, mi pedig még több tudástőke-felhalmozást szeretnénk. Az adóelkerülés további csökkentésére is szükség van. „Előreléptünk, fehéredett a gazdaság” – véli Matolcsy.

Matematikai képzettségünk messze elmarad az EU-átlagtól, ami érthetetlen, és szomorú – mondta a jegybankelnök, aki szerint most Kínában és Indiában van nagy felzárkózási hullám, amire figyelnünk kell.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j) a kamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2017. február 28-án. Jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, balra Nagy János, Orbán titkára. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Nagyjából ennyi is volt a beszéd, ami után jött egy vicces részlet. Parragh említette, hogy Matolcsy tevékenyen részt vett a 2010 utáni gazdaságpolitika alakításában, mire a jegybankelnök viccelődve közbeszólt, hogy azt nem tudjuk, ez jó-e vagy nem. Erre Parragh mondta, hogy azt majd a történelem eldönti, mire most Orbán pontosított: „Történetírók!”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt