Olyan tempóban hullanak az orosz diplomaták, hogy az már gyanús

külföld
2017 február 28., 11:39
comments 159

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövetének múlt heti, váratlan halála tűzbe hozta az internet összeesküvés-elméletekre hajlamosabb részeit. Tavaly november óta ő a hatodik orosz diplomata, aki hirtelen meghalt.

Csurkin esete éppenséggel azért, mert a 64 éves, még ellenfelei által is nagyra tartott diplomata minden előjel nélkül lett rosszul munkába menet. Az sem oszlatja a gyanakvást, hogy bár halála után Oroszország sietve közölte, hogy a diplomatával szívroham végzett, a halottkémi vizsgálat nem tudta megállapítani a halál okát, és további vizsgálatokat javasolt.

Orosz hivatalosságok amúgy is szeretik sietve szívrohamnak minősíteni egy diplomata váratlan halálát. Az elmúlt hónapokban ilyen "szívrohamban" vesztette életét Oroszország indiai nagykövete, athéni konzulja és egy New York-i diplomatája. Utóbbi nagyon sokat forgott az orosz hírszerzés egyik New York-i bázisán, és pont az amerikai elnökválasztás napján vesztette hirtelen és váratlanul az életét. Annak az elnökválasztásnak a napján, amelyet az amerikai hírszerzés egybehangzó megállapításai szerint az orosz titkosszolgálatok megpróbáltak befolyásolni.

November óta még két másik orosz diplomata is életét vesztette. Az ankarai nagykövet, Andrej Karlov halálát kivehetjük az elméletből, őt egy szabadnapos török rendőr lőtte agyon. Pjotr Polsikovot, az elmúlt négy hónapban elhunyt hatodik diplomatát is agyonlőtték, de őt már gyanúsabb körülmények között, saját moszkvai lakásán.

Tanulság nincs. (Via The Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.