Levegőbe beszélt Matolcsy, amikor amerikai kormánybuktatásra célozgatott

Egyetlen titkosszolgálati szervnek sincs saját műveletből eredő információja Matolcsy György lázálmával kapcsolatban - írja a nemzetbiztonsági tanács szerdai ülését testközelből követő forrásokra támaszkodva az Index. 

A jegybank még február 22-én, szerdán beszélt arról a parlamentben, hogy 2014 végétől kezdődően egy nagy NATO-szövetséges ország nagykövetségéről, a jegybankot felhasználva, bankpánikot kreálva kormánybuktató akciót vezényeltek Orbán Viktor és kormánya ellen. Matolcsy nyilvánvalóan az Egyesült Államokra célzott; az USA nagykövetsége nevetségesnek találta a feltételezést. 

A bizottság ellenzéki tagjai bizonyítékot vártak a bankelnök vádjaira vonatkozóan, de nem kaptak. Molnár Zsolt (MSZP) és Széll Bernadett (LMP) ma kaptak tájékoztatást a kérdéseikre vonatkozóan, ezekre válaszul Molnár elmondta az Indexnek azt is, hogy sem a katonai, sem a polgári titkosszolgálatnak nem volt egyértelmű információja az állítások alátámasztására. 

A katonai titkosszolgálatok kifejezetten cáfolták a jegybankelnököt, de a polgári titkosszolgálatok sem osztottak meg olyan új, saját információt, ami alapján az állítás megalapozott lett volna. A kitiltási botrány körüli események nyilvánosan ismert információit mutatták be, amelyek alapján korábban már a miniszterelnök is összeesküvésre célozgatott.  

A bizottság fideszes többsége nem támogatta, hogy külön vizsgálóbizottság vizsgálja meg Matolcsy szavainak valóságtartalmát. (Index)