A Reuters szerint a jövő héten nyújtja be a kormány a civiltörvényt

2017 március 2., csütörtök 20:30
98

A Reuters csütörtökön két forrásból is úgy értesült, hogy a magyar kormány várhatóan a jövő héten nyújtja majd be a parlament elé azt a törvénytervezetet, amit az utóbbi hónapok civilellenes kirohanásai közben érleltek. A törvény a civilszervezetek működését fogja szabályozni, de sok magyar szervezet, a nemzetközi partnereik és külföldi elemzők is attól tartanak, hogy a törvény hátrányosan érinti majd a Magyarországon működő civilszervezeteket.

Persze ezek a feltételezések nem túl meglepőek, a Reuters is emlékeztet arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök is sokszor szkeptikusan beszélt itthoni civilszervezetekről, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke pedig fel is sorolt három szervezetet (a TASZ-t, a Transparency Internationalt és a Magyar Helsinki Bizottságot), amiket szerinte ki kellene söpörni az országból. Közben pedig a magyar jobboldal prominensei vígan sorosbérenceznek le bárkit, aki nem ért velük feltétlenül és mindenben egyet.

Trócsányi László igazságügyminiszter korábban azzal nyugtatta az érintetteket, hogy az új törvény alig fog a civilektől olyasmit kérni, amit eddig nem csináltak, és több szervezet is úgy látja, hogy a kormány eddigi bejelentései alapján tényleg nem fognak tőlük semmi olyan beszámolót kérni, amit nem készítettek el eddig maguktól is.

Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi értelme az új törvénynek.

A Reuters kereste Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, de ő nem akarta kommentálni az ügyet. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt