Balhénak indult, de csoportterápia lett a Momentum győri fórumából

politika
2017 március 2., 19:03
comments 708

Szinte elképzelhetetlenek a momentumos rendezvények kormánypárti trollok nélkül. Mivel Győr környékén körlevélben toborozták az embereket, hogy zavarják meg a Momentum rendezvényét, amiért a szervezet egyik vezetője suttyónak nevezte a vidékieket, a győri fórumon az eddiginél jóval több ellentüntető fogadta a Budapestről érkezetteket.

photo_camera Tiltakozók a Momentum győri rendezvénye előtt - Fotó: 444/Botos Tamás

Úgy tűnik azok a fiatalok mégsem tudták megtartani az ígéretüket, akik az előző hétvégén megígérték a Momentum Mozgalomnak, hogy végigtiltakozzák az országjárásukat. Akkor két srác és egy lány molinóval és szórólapokkal tiltakozott a Momentum tagja, Mécs János vidékiekről írt, nyilvánvalóan ironikus írása ellen. Valószínűleg csütörtökre nem tudták összedobni a benzinpénzt, mert Győrben teljesen más arcok osztogatták a Momentum fóruma előtt a szokásos röplapokat.

Saját bevallásuk szerint persze ők nem fideszesek, és a korábbi provokátorok szórólapjaira megtévesztően hasonló papírok pedig csak azért voltak náluk, mert egy fiatalember megkérte őket, hogy osztogassák az arra járóknak, és ők persze miért ne tették volna meg, amit egy ismeretlen fiatalember kér tőlük.

photo_camera Röplapokat adnak át a Momentum tagjainak - Fotó: 444/Botos Tamás

Látszott, hogy rákészültek a rendezvényre, de mielőtt megmutathatták volna, mennyire nem örülnek a Momentumnak, a provokátoroknak fenntartott időt és figyelmet teljesen elvitte az az idősebb férfi, aki megafonnal érkezett.

Úgy tűnt, hogy a Momentum már eleve úgy tervezte meg a fórumot, hogy abba beleférjenek a fideszes trollok is. Mikor a momentumos Soproni Tamás elmondta, hogy azért jöttek, hogy a győriekkel is megbeszéljék, mi az, amin változtatni akarnak, a magát nyugdíjas történelemtanárnak mondó férfi rákapcsolt a bömbire. Soproni igyekezte kezelni a helyzetet, ami leginkább azokat zavarta, akik szintén szerettek volna bekiabálni, de a férfi hangágyúja még a legelszántabb sorosozást vagy migránsozást is elnyomta.

Azoknak, akik nem tudták kikiabálni magukból, mi a bajuk a Momentummal, nem maradt más, mint követni a hivatalos programot, és 8-10 fős csoportokba osztva külön asztaloknál workshopozni egy-egy momentumossal.

Itt aztán úrra megtörtént, ami közvetlenül az olimpiai pályázat előtt már egyszer felütötte a fejét, és a magyar közéleti kultúrharc ellentétes oldalán álló emberek elkezdetek beszélgetni egymással. Az asztaloknál nagyjából fele-fele arányban ültek a Momentummal szimpatizáló és inkább szkeptikus emberek.

photo_camera Fotó: 444/Botos Tamás

Kezdetben bármennyire is fel voltak háborodva azon, hogy a Momentum megfúrta az olimpiát vagy Mécs János a vidékieken viccelődött, de egy asztalnál ülve a momentumosokkal a kötelező körök után ők sem tudtak ellenállni annak, hogy végre itt a lehetőség, hogy elmondják, mi az, amivel ők sem teljesen elégedettek. 

A politikai akciónak indult renndezvény pedig szépen lassan átcsapott csoportterápiába.

photo_camera Fotó: 444/Botos Tamás

A helyi járdák állapotától kezdve Mészáros Lőrincen át az oktatásig szinte minden szóba került. A Momentum pedig nem kívánhatott volna magának jobb helyzetet, mint hogy személyesen magyarázhatta el ezeknek az embereknek, hogy Mécs János írása épp a „bunkó pestiekről szólt”, miért csak a fővárosban gyűjtöttek aláírásokat, de a helyiekben felvetődött az is, hogy mi lesz a nyáron győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal, ugye azt nem akadályozzák meg.

Persze nem valószínű, hogy holnap ezekből az emberekből fog megalakulni a Momentum helyi alapszervezete, 

de most olyan embereknek tudták elmondani a terveiket, akik eddig csak annyit látott belőlük, amit a kormánypárti média megmutatott nekik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt