A Momentum Mozgalom kampányát most senki sem tolja jobban, mint a Fidesz

POLITIKA
2017 február 25., 20:02
comments 911

Egy országjárás vagy párttagtoborzás általában elképesztően unalmas szokott lenni: politikusok a helyiekkel csendben elpolitizálnak, és unalomig ismert közhelyeket puffogtatnak, vagy mindenki sok példát felsorolva egyetért abban, hogy rossz irányba tartunk, de majd tesznek ellene, és minden jó lesz, aztán a párt vagy az ügy legtöbbször érdektelenségbe fullad, részben mert az embereknek van jobb dolguk mint az egészségügy lehangoló helyzetével foglalkozni.

2017-ben a Fidesznek sikerült egy vidéki, alapvetően érdektelen ellenzéki politikai eseményt izgalmassá varázsolnia.

Miután a Fidelitas megjelent Szegeden a Momentum Mozgalom országjárásán, kérdés volt, hogy a többi helyszínen is várható-e hasonló. Komárom jóval kisebb település, ennek ellenére szombat este a Momentum helyi, egy gokartpálya kávézójába szervezett, megyei alapszervezet-építő eseményére még a szegedinél is nagyobb erőkkel készült a fideszes gépezet.

Az ilyen beszélgetéseken az öt fő problémán (megélhetés, lakhatás, egészségügy, oktatás, országos infrastruktúra) túl a helyiek ügyeit igyekeznek azonosítani kérdőívekkel. Tényleg nem egy akciófilm. Szombat este viszont, röviddel az 5 órai kezdés után, a dugig tömött kávézóban ez történt:

IRL trollkommentők virtuális balhéja

Két fiatal fiú és egy lány molinóval és szórólapokkal tiltakozott a Momentum tagja, Mécs János vidékiekről írt, nyilvánvalóan ironikus írása ellen. A nevüket elárulták, de azt tagadták, hogy bármi közük lenne a Fideszhez vagy bármilyen szervezethez. Állításuk szerint vidékiek (egyikük erdélyi, másikuk jászsági), akik 

barátilag összedobtak a benzinre, és eljöttek tiltakozni, sőt a Momentum összes vidéki rendezvényére el fognak menni.

Miután egy momentumos azt mondta nekik, hogy ez ironikus írás volt, és épp arról szólt, hogy a vidékieket nem szabad lenézni, azt mondták, hogy akkor ez nekik nem jött át. Arra a kérdésre, hogy miután ezt tisztázták, felhagynak-e a tiltakozással, azt mondták, nem, ugyanígy el fognak menni az összes rendezvényre. Az Index kérdésére egyébként elismerték, hogy ők voltak azok, akik ősszel maszkban tiltakoztak Juhász Péter ellen, mondván, „Portik Tamás embere”.

Német Tamás, az Index riportere próbálja kideríteni, honnan és miért jöttek a hangsúlyozottan nem fideszes, valamiért mindig a Fidesz aktuális ellenzéke ellen szervezetten tiltakozó fiatalok (akiket a kérésük ellenére éppen lefotózok)
photo_camera Német Tamás, az Index riportere próbálja kideríteni, honnan és miért jöttek a hangsúlyozottan nem fideszes, valamiért mindig a Fidesz aktuális ellenzéke ellen szervezetten tiltakozó fiatalok (akiket – a kérésük ellenére, a politikai akciójuk közepén – éppen lefotózok)

Eközben egy férfi, aki annyit mondott, hogy politikai kommunikációval foglalkozik, de azt szintén nem árulta el, hogy kinek a megbízásából dolgozik, mindezt rögzítette, mialatt a „demokrácia” szót harsogta a momentumos Pottyondy Edinának. (Pottyondy először megfogta a molinót, de aztán hagyta, hadd tiltakozzanak.) A férfi ezután végigfotózta az összes asztalt, aminél a Momentum a helyi érdeklődőkkel beszélt. Ő Radics Gábor, a helyi fideszes önkormányzat főtanácsadója volt, aki egyébként maga is leült az egyik asztalhoz beszélgetni.

Az asztalok között éppen Radics Gábor, a komáromi önkormányzat főtanácsadója (középen háttal) fotózza végig a momentumosokkal beszélgető érdeklődőket
photo_camera Az asztalok között éppen Radics Gábor, a komáromi fideszes önkormányzat főtanácsadója (középen háttal) fotózza végig a momentumosokkal beszélgető érdeklődőket

Közben az MTI több tudósítója, a köztévé és a helyi televízió is mindent felvett, bemutatta a trollok szórólapjait, majd a kivégzett olimpiai álmot gyászoló idős helyi urakkal interjúzott. (A közmédia riporterének még – szép kis szereptévesztésben, vagy talán pont a munkáját végezve – arra is jutott ideje, hogy védelmébe vegye az egyik tiltakozót, aki nem akarta, hogy az Index fotósa lefotózza.)

Egy ilyen masszív reakció a hatalom részéről elriaszthat potenciális szimpatizánsokat, de egy vidéki tagtoborzó rendezvényen talán nincs is jobb motiváló erő, mint egy olvasni képes ember számára nyilvánvalóan ironikus írás miatt álmegsértődött, álfüggetlen tiltakozók.

Ez egy ilyen szakma

Pottyondy Edina, a Momentum tagja arra a kérdésünkre, hogy készülnek-e valamivel arra, hogy a továbbiakban is lesznek hasonló akciók, azt mondta: ezek benne vannak a pakliban, nem igazán lehet velük mit kezdeni, de majd igyekeznek valamit kitalálni. Mint mondta, egyébként az érdeklődők nem is foglalkoztak a „tiltakozókkal”.

A Momentum Mozgalom tagjai elsőre megdöbbentek, mennyi médiamunkás jelent meg a helyszínen, de mint kiderült, okkal
photo_camera A Momentum Mozgalom tagjai (középen Pottyondy) megdöbbentek, mennyi médiamunkás jelent meg a helyszínen, de mint kiderült, okkal

Arról, hogy mi lesz a Momentum olimpiai népszavazás utáni nagy dobása, egyelőre nem árultak el semmit, most – ahogy azt bejelentették – az ügynökaktákkal foglalkoznak. Ezt a témát eddig az LMP ütötte, a Fidesz pedig minden tőle telhetőt megtett, hogy elkenje. Elsőre veszett ügynek tűnik, de abban az országban, ahol a hatalom kéttucatnyi beszélgető vidéki fiatal miatt ekkora erőket mozgósít, ott nincsen lehetetlen. (Na jó, ez Magyarország, az ügynökakták ügye sajnos valószínűleg tényleg esélytelen.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.