Egy újlipóti jógaklubban nem sivalkodnak így: a Betyárseregnek kemény volt a Kitörés túra

Nagyon durva volt az idei Kitörés túra, volt benne egy életveszélyes szakasz, de a harcosok állták a sarat, vagyis a jeget, amiről a téli szezon leghősiesebb beszámolóját írta meg a betyarsereg.hu. Már a cím is a résztvevők eszement heroizmusát tükrözi:

Embert próbáló körülmények és derekas helytállás - a Betyársereg a Kitörés 60 túrán

“A kondink nagyon jó volt. Előzetesen 13 órát terveztük be 5 km/h átlagsebességgel, ami egy nagyon kemény tempó. Persze nem számoltunk azzal, hogy a budai-hegyekben egy kb. 10 km-es szakaszon nagyon le volt jegesedve. Helyenként tükörjég, volt ahol négykézláb másztunk, volt ahol seggen csúsztunk, 20-30m szakadékok mellett, jó ha a 2-3 km/h tempóban tudtunk haladni. Egy idősebb hölgy elesett nem bírt felállni, az útig a hátán húzták ki a mentőig vagy 1 km-en át. Más lehetőség nem volt. Embert próbáló volt.”

A Kitörés egyébként keményen szedi a vámot: pár évvel ezelőtt a Jobbikból azóta kiszorítitt Novák Előd kis híján belehalt, hogy megpróbálta.

A túrával a Horthy- és a náci hadsereg mai szimpatizánsai Budapest hitlerista és magyar védőinek elbukott kitörési kísérletére emlékeznek. 1945. február 11.-én próbáltak meg nyugat felé kijutni a körülzárt fővárosból és elérni a német vonalakat, de majdnem mind odavesztek.

(via dzsidzsi)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.