Valami nagyon bűzlik egy New York-i orosz diplomata halála körül

Szaporodnak a rejtélyek a New York-i orosz konzulátus biztonsági tisztje, Szergej Krivov váratlan novemberi halála körül. Krivov biztonsági tisztként szinte biztosan az orosz titkosszolgálatok alkalmazottja volt, e minőségében nagyon gyakran bukkant fel a New York-i orosz kémtanya, a manhattani 90. utca keleti 11. számú házában.

A New York-i orosz kémtanya.

Krivovot az amerikai elnökválasztás napján, november 8-án találták holtan. Ez akár véletlen is lehet, de mert az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint Oroszország a Krivov szakterületének számító számítástechnikai módszerekkel igyekezett befolyásolni az amerikai választások kimenetelét, gyanúra adott okot.

A halála óta eltelt bő négy hónapban nemhogy oldódtak volna, inkább csak fokozódtak a rejtélyek. Például az FBI a BuzzFeed korábbi érdeklődésére határozottan tagadta, hogy nyomozott volna az ügyben, de most kiderült, hogy valóban nyomozott. Ezt az ellentmondást nem kívánták kommentálni az újság újbóli megkeresésére.

A BuzzFeed arra is hiába keresett választ, hogy

miért állította a New York-i rendőrség, hogy Krivov halálát fejsérülés okozta,

ha ezt azóta a halottkém határozottan cáfolta. A halottkémek hivatalos tájékoztatása szerint nem találtak fejsérülésre utaló bizonyítékot a holttesten, értékelésük szerint Krivov egy tumor okozta belső vérzésbe halt bele, tehát természetes halált halt.

Az eredeti beszámolók szerint Kirvov a konzulátus tetejéről zuhant le, és a fejsérüléseibe halt bele. Oroszország New York-i konzulátusa ezzel szemben azt állította, hogy Krivov szívrohamban halt meg. Az is igaz, hogy az orosz hatóságok rendszerint a szívrohamot jelölik meg okként, ha egy diplomatájuk váratlanul meghal.

A gyarapodó rejtélyek ellenére a New York-i rendőrök nem találtak gyanúra okot adó bizonyítékokat. Minősítésük szerint Krivov halála nem tűnik gyanúsnak, ezért le is zárták a nyomozást. (Via BuzzFeed)