Hivatalosan is Mészáros Lőrincé a fél magyar médiapiac

gazdaság
2017 március 03., 11:33
comments 297
  • Mészáros Lőrinc újabb tőzsdei cégben vett nagyobb részvénycsomagot
  • Ez a cég a korábban a Buda-Cash csaló vezetőihez köthető Opimus Nyrt., ami egy nagyobb vállalatcsoport, többek között a Mediaworks is az övék
  • Jászai Gellért közvetlen tulajdonosként nagyrészt kiszáll az épülő Orbán-közeli szállodalánc központi cégéből, a Konzum Nyrt.-ből, ahová Mészáros szintén a napokban tette be a lábát

Mészáros Lőrinc, valamint a Konzum Management Kft. (a Konzum Nyrt. leánycége) vette meg azt a két Opimus-részvénycsomagot, amit két offshore cég adott el február végén – tudtuk meg, miután felfüggesztették két Mészáros-közeli cég kereskedését péntek reggel.

Mészáros 53,4 millió, a Konzum-cég 44,2 millió darab Opimus részvényt vett. Az Opimus tőzsdei árfolyama negyven forint körül van, tehát a két pakett együttesen 3,6 milliárd forintért mehetett el, már ha piaci áron kötötték az üzletet.

A két részvénycsomag majdnem pontosan akkora (szinte biztosan konkrétan az), amit két teljesen ismeretlen offshore cég, a Cariati Holding Ltd. és a TAC Investment Ltd. adott el február végén. Ez a két cég akkor került képbe, amikor a Buda-Cash vezetőit csalás gyanújával letartóztatták. (A harmadik nagytulajdonost, a Status Capitalt szekszárdi fideszesekhez kötik.)

De az Opimust már nagyjából egy éve Mészáros Lőrinc érdekei mentén vezették, tehát még jóval azelőtt, hogy a felcsúti polgármester hivatalosan részesedést vásárolt volna a cégben.

Érdekes módon pont tavaly márciusban kerültek a Buda-Cash vezetői előzetesből házi őrizetbe.

Ez a cég, amellett, hogy a Buda-Cash vezetők reálgazdasági érdekeltségeit fogja össze (van benne építőipari vállalat, kazángyár és jó nagy agrárcég), egy leánycégén, az Opimus Press-en keresztül megvásárolta tavaly a Mediaworksöt, ami például a vidéki napilapok túlnyomó többségét birtokolja. De itt van a Nemzeti Sport, a Bravo és a Világgazdaság is, akárcsak a Népszabadság, amit gyászos körülmények között nyírtak ki tavaly ősszel.

Az új nagytulajdonosok:

A Konzum Nyrt.-ben múlt pénteken jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc vett egy húsz százalékos részvénycsomagot. Erről a cégről tavaly nyár óta beszélik, az Orbán Viktor rokonságában épülő szállodalánc magja lesz – és valóban, azóta megvették a Hunguest Hotels nagy részét Leisztinger Tamástól, és erre kaptak egy harmincmilliárdos hitelkeretet az állami Eximbanktól.

Most már egy leánycégén keresztül a Mediaworksöt is birtokolja a Konzum.

További mai hír, hogy Jászai Gellért közvetlen tulajdonosként nagyrészt kiszáll a Konzumból.

Az ő 30 százalékos részvénycsomagjának nagy részét, a teljes tőke arányában egy 22,5 százalékos csomagot maga a Konzum magántőke alapja fog megvenni, ami azért érdekes, mert így ismeretlenül maradnak a részvénycsomag új tulajdonosai (talán ez is Mészáros Lőrinc? nem lehet tudni). Jászai egyébként korábban azt mondta több interjúban is, hogy saját jogon, hosszú távon szeretne befektetni a szállodaágazatba, ezt akkor sokan megmosolyogták.

Mivel így az ismeretlen tulajdonosokat tömörítő Konzum PE Magántőkealapnak eddig is volt 22 százaléka, és a Jászai-féle csomaggal már 33 százaléknál nagyobb tulajdonos lesz, ezért nyilvános ajánlattétel lesz.

Korábban a Magyar Idők azt írta, hogy a Konzum PE Magántőkealap befektetője maga Jászai Gellért. Ezt az állítást nem tudjuk gyorsan ellenőrizni, ahogy azt sem, hogy továbbra is így van vagy sem, de ha a magántőkealap is Jászait fedi, akkor az üzletember továbbra is benne marad a Konzumban, csak átrendezte a saját portfólióját.

Nem egyszerű a cégháló, de így talán valamennyire érthető.

(A bejelentést követő fél órában nem lehetett megnyitni a pdf-eket a tőzsde honlapjáról, csak a tőzsdei társaságok honlapján lehetett elérni a bejelentést).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.