Trump igazságügyminisztere nem vesz részt a Trump-stáb orosz kapcsolatainak vizsgálatában

külföld
2017 március 02., 23:05
comments 15

Jeff Sessions igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy önként visszavonul a Trump-kampánystáb és orosz tisztségviselők esetleges kapcsolatairól folyó mindenfajta vizsgálatból, miután kiderült, hogy a kampány ideje alatt találkozott az orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be szenátusi meghallgatásán.

A miniszter sajtóértekezleten jelentette be döntését. „Úgy döntöttem, hogy az elnökválasztással bármilyen módon kapcsolatban lévő valamennyi jelenlegi és leendő vizsgálatból kivonom magam.” A nyomozással kapcsolatos feladatokat helyette Dana Boente miniszterhelyettes látja el majd.

Jeff Sessions elmondta azt is, bejelentését nem szabad úgy értelmezni, mintha ellene bármiféle vizsgálat folyna az ügyben.

Állítása szerint a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel kétszer találkozott, az első találkozójuk nagyon rövid volt, a másodikra szeptemberben került sor, és azon jelen volt két szenátusi munkatársa is. Közlése szerint Szergej Kiszljak nagykövettel a terrorizmus elleni harcot és Ukrajna helyzetét vitatták meg. A beszélgetés Ukrajnáról szóló pillanatai ingerlékenyek voltak - fogalmazott a miniszter, és hozzátette, hogy különösebb részletekre nem emlékszik. Azt mondta, Donald Trump kampányának ügyében soha nem találkozott orosz tisztségviselőkkel, és a tavaly szeptemberi megbeszélés óta egyáltalán nem találkozott oroszokkal.

Elismerte, hogy erről a találkozóról valószínűleg említést kellett volna tennie a szenátusi meghallgatáson, bár azt is leszögezte, hogy nem hazudott eskü alatt.

A The Washington Post szerdán éjjel hozta nyilvánosságra, hogy Jeff Sessions a kampány ideje alatt - még a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagjaként - kétszer is találkozott Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be a miniszterjelölti meghallgatásán. Sessions közleményben cáfolta, hogy kampánytémák megvitatása céljából találkozott volna az orosz nagykövettel. 

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, a virginiai Newport News városában tett látogatása során egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy teljes mértékben megbízik igazságügyi miniszterében. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.