Gyurcsány: Egy közös baloldali jelölt induljon minden egyéni választókerületben

politika
2017 március 04., 13:54
comments 382

Tisztújító kongresszust tartott a Millenárison szombat délelőtt a Demokratikus Koalíció (DK). Gyurcsányt már korábban újraválasztották, most viszont a többi tisztségviselőt is megszavazták a küldöttek. 

Az alkalom ettől függetlenül természetesen a pártelnök Gyurcsány Ferenc beszédéről szólt, aki kiszolgálta a hardcore anti-fideszes közönséget, de mondott pár újdonságot a választási felkészülésről is.

Gyurcsány Ferenc beszédet mond a DK tisztújító kongresszusán a Millenárison március 4-én (Fotó: Kovács Tamás / MTI)
photo_camera Budapest, 2017. március 4...Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt tisztújító kongresszusán a fõvárosi Millenárison 2017. március 4-én...MTI Fotó: Kovács Tamás

A volt miniszterelnök arról beszélt a hívek előtt, "megértették" Botka László üzenetét, ami szerint az MSZP mindenképp önálló pártlistán indul el a 2018-as megmérettetésen, de a DK tartja magát ahhoz, hogy az egyéni választókerületekben egy baloldali egyéni jelöltnek kell felvenni a versenyt a Fidesz (és a Jobbik) kiválasztottjaival. 

"Nincs harag, sértődöttség, féltékenység" - reagált Gyurcsány a DK-val szemben meglehetősen harcias Botka megnyilvánulásaira. Szerinte fontos éreztetni a kormánnyal, hogy vele szemben egy "jól szervezett demokrata sokaság áll, amely belül színes, mégis egységes". Ez nehéz lesz, mivel épp Gyurcsány okozza a legtöbb fejtörést mind az MSZP-ben, mind a kis baloldali pártok köreiben, akik a DK-val való közösködést próbálják meg mindenképpen elkerülni. 

A Momentummal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy örül sikereiknek, megjelenésük kihívás az ellenzék számára, ami csak jobb munkára ösztönzi majd őket. Fontos lenne Gyurcsány szerint, hogy az ő példájukon felbátorodva a kis helyi közösségek hasonló kezdeményezésekkel bombázzák a helyi hatalmat. 

A kormánnyal kapcsolatban sok újdonságot nem mondott: szerinte "romlás van ott, ahol a többségnek kuss a neve, ahol ahol a hatalmon lévők legfontosabb jellemzője, hogy törvényesen lopnak, ahol százezrek és milliók úgy érezhetik, hogy nem részei a hazának". 

Kitért Jordán Tamás leszavazására és az etnikai homogenitásról szóló orbáni beszédre is. Gyurcsány szerint  "ellopták az országunkat, lopják mind a mai napig, szerintem gyalázat ami történik".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.