Az Orvosok Határok Nélkül szerint a szerb-magyar határon verik a menekülteket

határ
2017 március 05., 13:10
comments 990

Az egyik legnagyobb svéd napilap, az Aftonbladet weboldalán jelent meg egy interjú Andrea Contentával, az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet koordinátórával. Ebben Contenta arról beszélt, hogy a magyar határkerítés felől visszatérő menekülteknek, akiket a belgrádi pályaudvar mögött kezelnek, gyanúsan hasonlóak a sérüléseik.

photo_camera Andrea Contenta

Contenta elmondta, hogy már évek óta ezen a határszakaszon dolgoznak, de 2016 nyara óta a sebesültek gyakran térnek vissza a magyar határról 

  • kutyaharapásokkal, 
  • ütés- és rúgásnyomokkal, 
  • vagy olyan irritációval, amit paprikaspray okozhatott. 

Hozzátette, hogy sokan traumatizált állapotban jutnak el hozzájuk, és arról beszélnek, hogy a szerb-magyar határszakaszon a legfélelmetesebb átkelni. Elmondta, hogy az erőszak nem újdonság, de az elmúlt időszakban valamiért nagyon megugrott a bántalmazott menekültek száma. Míg korábban hetente két-három ilyen esettel találkoztak, addig az elmúlt héten volt olyan nap, amikor egyszerre húszan keresték meg őket hasonló sérülésekkel.

Mindegyikük arról számolt be, hogy a magyar rendőrök verték meg őket vagy kutyákat uszítottak rájuk. 

Contenta hangsúlyozta, hogy ők nem tudják és nem is fogják megállapítani, pontosan mi történt, de az világosan látszott, hogy a sérüléseket ökölcsapások és harapások okozták. 

Hallott olyan beszámolókat is, miszerint télen fehérneműre vetkőztették a menekülteket, és úgy kellett állniuk, amíg jéghideg vizet öntöttek rájuk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.