Lengyel balhé van az Európai Tanács elnöki posztja körül

külföld
2017 március 05., 16:50
comments 22

Kizárják Jacek Saryusz-Wolski lengyel európai parlamenti képviselőt az Európai Néppárt (EPP) frakciójából, ha Varsó támogatásával indulni fog az Európai Tanács elnöki tisztségéért, és nem lép vissza a jelöltségtől – közölte Manfred Weber, a pártcsalád frakcióvezetője.

A varsói külügyminisztérium szombaton jelentette be, hogy Lengyelország Jacek Saryusz-Wolskit jelöli az EU állam- és kormányfőit tömörítő tanács elnöki posztjára az azt most betöltő Donald Tusk korábbi lengyel miniszterelnök ellenében. Mindkét politikus az ellenzéki Polgári Platformhoz tartozott, de a bejelentés hírére Saryusz-Wolskit a párt választmánya kizárta a soraiból.

Weber délután közölte: Tusknak nincsen valódi alternatívája, szinte minden tagállami kormány őt támogatja.

„Donald Tusk a néppárt egyetlen jelöltje az Európai Tanács elnökségére, aki magáénak tudhatja a pártcsalád egészének egyöntetű támogatását”

– írta a konzervatív erőket összefogó EPP képviselőcsoportjának vezetője, aki szerint a frakció a napokban fog dönteni arról, hogyan kezelje Saryusz-Wolski ügyét. Weber szerint a lengyel kormány konstruktív hozzáállás helyett ismét csak belpolitikai célokat követ az európai színtéren, pedig

„a Donald Tusk elleni minden további támadás veszélyeztetheti a lengyel érdekeket Európában”.

Donald Tusk (Fotó: John Thys / AFP)
photo_camera Donald Tusk (Fotó: John Thys / AFP)

A kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának tagja az EP-ben.

Az Európai Néppárt a kontinens legnagyobb pártcsaládja: a szervezetnek 40 országból 75 párt (köztük a Fidesz) a tagja, ők adják az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökét, 7 uniós és 5 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti, akárcsak az Európai Bizottság 14 tagja. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az EPP adja.

Tusk 2014. december 1-től tölti be a testület elnöki tisztségét, a mandátuma 2017. május 31-ig szól.

Az Európai Tanács elnökének mandátuma 2,5 évre szól és egyszer megújítható. Az elnök képviseli az EU-t a nemzetközi színtéren, és ő hívja össze és vezeti le a tagállami csúcsvezetők üléseit. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.