Alain Juppé nem lesz francia elnökjelölt

Alain Juppé korábbi miniszterelnök hétfőn Bordeaux-ban megerősítette: nem lesz jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, akkor sem, ha Francois Fillon "nyakassága zsákutcába vezet".

"Országunk beteg" - mondta bordeaux-i sajtótájékoztatóján Juppé, a város polgármestere. "Nekem már túl késő, de Franciaországnak még nem" - tette hozzá a republikánus politikus, aki több kormányban töltött be miniszteri tisztséget, Jacques Chirac köztársasági elnök idejében pedig kormányfő is volt.

A 2007-2012 közötti Fillon-kormány konzervatív ex-külügyminisztere szerint pártjának hívei új arcokat akarnak, mert a jelenlegi politikusok képtelenek egyesíteni a tömörülést és a szavazói bázist.

A 71 éves Juppé favoritnak számított a jobbközép tavaly téli előválasztásán, de végül meglepetésre alulmaradt Fillonnal szemben, aki ellen azóta vizsgálatot indítottak a francia hatóságok, mert a gyanú szerint szenátorként fiktív állásban foglalkoztatta feleségét, aki több ezer euró fizetést vett fel, feltehetően el nem végzett munkáért.

A felmérések szerint Fillon, aki a botrány előtt az elnökválasztás legesélyesebb jelöltje volt, nem fog bejutni a második fordulóba. Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a választás első fordulóját Marine Le Pen, a jobboldali radikális Nemzeti Front jelöltje nyeri meg, de a május 7-i második fordulóban alulmarad azzal szemben, aki másodikként jut be a döntő voksolási körbe. A népszerűségi mutatók alapján ez valószínűleg nem Fillon lesz, hanem a centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter. A felmérések szerint Juppének sokkal egyszerűbb dolga lett volna a második fordulóban, mint bármelyik másik mérsékelt elnökjelöltnek. (MTI)