Az önkormányzat szerint kitaláció a kislányt zaklató busók története

bűnügy
2017 március 06., 14:31
comments 312
Mohács, 2017. február 28...Egy busó a máglya mellett a busójárás zárónapján Mohácson 2017. február 28-án...MTI Fotó: Ujvári Sándor
photo_camera Mohács, 2017. február 28...Egy busó a máglya mellett a busójárás zárónapján Mohácson 2017. február 28-án...MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egy apa még csütörtökön közölt nyílt levelet a baranyai bama.hu portálon arról, hogy 15 éves lányát a mohácsi busójáráson több busó is szexuálisan zaklatta: megfogdosták, végig tapogatták, a lány pedig érthető módon teljesen kikészült a történtektől. A levél a szervezőkhöz szólt, számon kérve őket az eset miatt.

"Nyilván nem feltételezem, hogy valamennyi busó gátlástalan és a lányok kiszolgáltatott helyzetét álarca mögé bújva ily módon kihasználja. Viszont megengedhetetlennek tartom, hogy akár egy is legyen köztük, aki ilyesmit megenged magának! Nem tudom, hogyan lehet ezt kivédeni, de úgy tudom létezik a busóknak egy szabályzata, ami, feltételezem, tiltja ezt a magatartást" - írta az apa.   

A mohácsi önkormányzat hétfőn közleményben utasította vissza a busóbűnözés vádjait. „Sajnálatos, ha a busójárásról akár egy vendég is kellemetlen élményekkel távozik még akkor is, ha a másik 80-100 ezer résztvevő jól érezte magát és semmilyen atrocitást nem tapasztalt" - írták, aztán egy félmondattal megkérdőjelezték apuka és az áldozat valódiságát is.

"Szívesen látjuk az apukát és a kislányát, hogy a történteket megbeszéljük, és a tanulságokat levonjuk - már ha létezik az apuka egyáltalán."

Az önkormányzatnál gyanúsnak találják, hogy az apa rögtön nyílt levéllel reagált a helyzetre, "botránykeltő céllal", ahelyett hogy felvette volna a kapcsolatot a hivatallal. A közlemény szerint manapság egyáltalán nem szokatlan, hogy kitalált történetek jelennek meg, és könnyen lehet, csak "újságírói fogásról van szó" az olvasottság növelése érdekében. 

"Visszautasítunk minden olyan állítást, amely szerint a mohácsi busók szexuálisan zaklatnák az ide látogató hölgyeket. Ez nem céljuk, nem feladatuk és nem is a hagyomány része. Szívesen látunk mindenkit a 2018 évi busójáráson, amely jó hangulatú, vidám szabad farsangolás lesz, mentes minden zaklatástól" 

- írja még az önkormányzat; belső vizsgálatról, a busók esetleges felelősségének firtatásáról nem esik szó. (Mohácsi Újság)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.