Izrael dekriminalizálja a füvezést

2017 március 6., hétfő 22:11
118

Vasárnap Benjamin Netanyahu konzervatív-nacionalista kormánya törvénybe foglalta a marihuána fogyasztásának dekriminalizálását Izraelben. Az igazságügyi tárca által szövegezett szabály szerint ha valakit füvezésen kapnak közterületen, akkor nem indítanak ellene eljárást, csak bírságot kap. 

Igaz viszont, hogy a bírság elég durva lesz. Első alkalommal 1000 sékelt, 270 dollárt, azaz nagyjából szűk 90 ezer forintot kell fizetnie annak, aki lebukik. Másodjára ennek már a duplája lesz a bírság, harmadik alkalommal próbára bocsátás következik. Ha valaki van annyira szerencsétlen, hogy negyedszer is lebukik, az ellen már büntetőeljárás indul. 

Gilad Erdan igazságügyi miniszter kifejezetten úgy nyilatkozott a szabály iktatása után, hogy ez egy fontos lépés az ország új drogpolitikájában, amely az ismeretterjesztésre és a kezelésre helyezi a hangsúlyt a bűnüldözői megoldásokkal szemben. 

A Knesszet alkohol- és drogügyi bizottságát vezető Tamar Zandberg szerint is fontos, de csak az első lépés ez az új drogpolitikában, amely azt az üzenetet hordozza, hogy a milliónyi izraeli, aki szív, nem bűnöző. Tárcaközi bizottság foglalkozik majd a további teendőkkel, amiben résztvesznek kábítószerügyi szakértők is.

Az izraeli drogpolitika a felvilágosításra és az adminisztratív büntetésekre fókuszál majd, büntetőjogi felelősség marihuána esetén csak a legvégső esetben jöhet szóba. 

A büntetésekből befolyó összegből prevenciós programokat és kezeléseket finanszíroz majd az állam. Erdan azt is nyilatkozta még, hogy csak azokkal szemben merülhet fel büntetőeljárás, akik ellenszegülnek a felvilágosító kezelésnek. A miniszter világossá tette azt is, Izrael annak hatására vizsgálja felül dropolitikáját, hogy a fejlettebb országok mind ebbe az irányba tesznek lépéseket. (Haaretz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt