10 pontban minden, ami védhet nemi erőszak ellen

erőszak
2017 március 07., 16:14

Linnéa Claeson svéd kézilabdázó két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy ideje valamit lépni az online perverzek és zaklatók ellen.

Instagram fiókja a "seggfejek online" hashtag alatt a legsúlyosabb privát üzeneteket mutatja meg. Bár az #assholesonline alatt a dialógusok főleg svédül vannak, azért mondjuk a kéretlen péniszfotók, vagy az angolul zajló felajánlkozó, majd a visszautasítás után bősz „büdöskurvázásba” fogó üzenetek elég nyilvánvalóan sematikusak és nemzetköziek.

  • "Leszopsz? Kérlek. ???? Válaszolj ribanc. Válaszolj, ribanc!"
  • ... "A farkam méretét kérdezed?"
  • "Hello, Stan vagyok, örülök, hogy találkoztunk. Nagyon csinosnak tartalak és szeretem az édes arcod...Dugulj el ribanc. Kiverném belőleg a szart is."

Tapasztalata nem egyedi. Az ENSZ nőszervezetének jelentése szerint a nők 27-szer nagyobb valószínűséggel esnek netes agresszió áldozatául, mint a férfiak. Európában kilenc millió lány van, aki még nem volt 15 éves, de már zaklatták a neten és minden ötödik nő olyan országban netezik, ahol nem büntetik a törvények az online zaklatást, fenyegetést, nyilvános megszégyenítést.

Az online és a fizikai erőszak pedig egy tőről fakadnak. Olyan társadalmak melléktermékei, amelyek a nők számára nem biztosítják a teljes egyenlőséget, ahol vannak férfiak akik feljogosítva érzik magukat minderre, vagy ahol az utcai zaklatás rémisztően sokak szerint említésre sem érdemes, vagy egyenesen csak kitaláció lehet.

Anemi vagy fizikai erőszakkal, gyilkossággal fenyegetőző, áldozathibáztató üzeneteken edződött Linnéa Claeson a héten 10 pontba szedte, hogy látja mit is tehetnénk igazából az erőszak ellen

link Forrás

Svédül (is) semleges nemben megfogalmazva, áldozathibáztatás és minekmentoda helyett. Bárkinek, akit érinthet!

  1. Ha látsz valakit, aki túlságosan be van csípve, ne erőszakold meg!
  2. Ha tudod, hogy agresszív, megerőszakolós módba kapcsolsz mikor sokat iszol, légy óvatos az alkohollal!
  3. Ne menj haza éjjel magányosan, egymagadban, ha úgy érzed megerőszakolnál valakit. Kérj meg egy ismerőst/barátot, hogy kísérjen egészen az ajtódig, vagy hívj fel valakit és beszélj vele egész úton, hogy biztonságban hazaérj.
  4. Gondold át alaposan, melyik utat választod hazafelé. Talán jobb egy kivilágított utcán menned, ahol sok ember van, így nincs annyi lehetőséged, hogy molesztálj valakit.
  5. Legyen nálad pánikriasztó. Ha hirtelen erős késztetést érzel arra, hogy megtámadj valakit, nyomd meg a gombot a riasztón, ami őrült hangosan visítani kezd így valaki talán meg tud állítani téged és közben elriasztod a potenciális áldozatod is.
  6. Ha látsz valakit, aki alszik… hagyd békén, soha ne kezdd fogdosni.
  7. Indulj ki abból, hogy minden, ami nem egy határozott igen, az NEM!
  8. Menj el egy önvédelmi tanfolyamra, hogy vészhelyzetben le tudd szerelni magad. Ezáltal megvéded magad és másokat a molesztálásodtól! Esetleg rúgj bele erősen valamibe, hogy iszonyúan megfájduljon a lábad, vagy üsd magad erősen fejen vagy lágyékon valamivel. Miközben ordítasz a fájdalomtól, az akit molesztálni akartál lehetőséget kap a menekülésre.
  9. Az önvédelmi spray is egy klasszikus, jól bevált dolog. Mihelyst érzed, hogy egy bizonytalan helyzetbe kerültél, amikor elképzelhető, hogy valakit molesztálni, szexuálisan zaklatni esetleg megerőszakolni is képes lennél, csak gyorsan kikapod a spay-t a zsebedből és határozottan belefújsz a szemedbe. Így elveszíted az egyensúlyod, homályosan látsz, esetleg rosszul is lehetsz. Ez használható klasszikus kondicionálás gyanánt is, gondolj Pavlov kutyájára!
  10. Elemezd az értékrended, az önképedet, az emberekről alkotott képedet, gondolataidat a szexualitás és beleegyezés témájában...

A találatot és a fordításban való segítséget nagyon köszönjük olvasónknak, Henriettának!




Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.