Rakétákat telepít Dél-Koreába az Egyesült Államok

külföld
2017 március 07., 06:26
comments 39

Az Egyesült Államok elkezdte a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer egy ütegének telepítését Dél-Koreában - jelentette be kedden az amerikai erők csendes-óceáni parancsnoksága.

Fotó: AFP
photo_camera A THAAD típusú rakétavédelmi rendszer - Fotó: AFP

A telepítés célja, hogy elhárítsák a veszélyt, amelyet Észak-Korea okoz rendszeres atomkísérleteivel és ballisztikus rakéta tesztjeivel. A bejelentés közvetlen előzménye, hogy Észak-Korea hétfőn reggel elindított négy ballisztikus rakétát, amelyek Japán közelében csapódtak a tengerbe.

Észak-Korea folyamatos provokatív akciói, például a tegnapi rakétaindítások, igazolják szövetségünk azon múlt évi döntését, hogy egy THAAD-üteget telepítünk Dél-Koreába” - közölte  Harry Harris admirális, parancsnok.

A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. 

Az észak-koreai állami média hétfőn napközben jelentette, hogy Kim Dzsongun, az ország vezetője személyesen felügyelte a reggeli rakétakísérleteket. A rakétaindítást egy olyan katonai egység végezte el, amelynek feladata a japáni amerikai katonai támaszpontok megtámadása háború esetén.  

Az Egyesült Államok és Japán hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kérte Észak-Korea ballisztikus rakéta tesztjei miatt, az ülés várhatóan szerdán lesz.(BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.