Suttyomban töm tele pénzzel ismeretlen cégeket a magyar állam

gazdaság
2017 március 07., 22:09
comments 98

Jó nagy vagyona van a magyar államnak, és kirívóan sokat is költ vagyonának bővítésére. Mégis alig tudhatnak bármit az állami vagyonkezelésről a magyar adófizetők. Az egyik ilyen ritka betekintési lehetőség az állami vagyongazdálkodásról szóló jelentés, aminek most, 2017-ben jelent meg a 2015-ös évről szóló kiadása. A jelentést a Napi.hu dolgozta fel.

Kiderül belőle, hogy 32 milliárd forintot költött az állam abban az évben cégekben vélő részesedésszerzésre, tőkeemelésre.

photo_camera adatok millió forintban

Nekem különösen tetszik a "részesedésvásárlás" tétel, amire kétmilliárdot költöttek a pénzünkből, de a "Champagne Projekt" se rossz. Ez utóbbi valamilyen nem állami cég részvénycsomagjának megvásárlása, de hogy mi, az rejtély.

Itt tehát egyszerűen nem árulja el az NFM, mire ment el a 3,9 milliárd forintunk.

A legviccesebb mégis az, amikor az egyik titkos projektet véletlenül megnevezi a dokumentum, méghozzá címben:

Az MVM kisrészvényesek kiszorítására egyébként azért volt szükség, hogy még kevesebb legyen a transzparencia az MVM-ben. De erre legalább költöttek annyira sokat, 196 millió forintot. Megdobták az utóbbi évtizedekben összeszámolhatatlan veszteséget gyártó Tokaj Kereskedőházat is 3,4 milliárddal, biztos ami biztos.

További 31,9 milliárd forintot költött az állam veszteséges állami cégek támogatására. (Napi.hu, NFM [pdf])

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.