Trump minisztere szerint a rabszolgák is bevándorlók voltak

külföld
2017 március 07., 06:04
comments 197

Erősre sikerült Ben Carsonnak, a Trump-kormány építésügyi és városfejlesztési miniszterének legelső eligazítása, amit kollégáinak tartott hétfőn. 

photo_camera Ben Carson Fotó: AFP

A volt sebészprofesszor szerint a az Afrikából elhurcolt rabszolgák szintén bevándorlók voltak, nekik is volt „amerikai álmuk”, számukra is „az álmok és a lehetőségek hazája” volt Amerika. 

Így fejtegette tovább a rabszolgák=bevándorlók gondolatmenetet: „Voltak más bevándorlók is, akik rabszolgaszállító hajók mélyén érkeztek ide, s ráadásul hosszabb ideig és keményebben dolgoztak, ráadásul kevesebbért. Nekik is az volt az álmuk, hogy egy napon a fiaik, a lányaik, az unokáik, a dédunokáik jólétre és boldogságra leljenek ezen a földön”. 

Carson figyelmét civil szervezetek rögtön felhívták arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a rabszolgákat akaratuk ellenére, erőszakkal hurcolták be, és Amerikában szabadságuktól megfosztva éltek. 

A heves reakciók hatására a miniszter maga is rájött, hogy ez a párhuzam nem sikerült és twitteren visszakozott, saját magát cáfolva: „A rabszolgákat elszakították családjaiktól és otthonaiktól, és miután eladták őket, akaratuk ellenére rabszolgasorsba kényszerítették rabszolga-kereskedők. A bevándorlók maguk döntöttek úgy, hogy Amerikába jönnek. Ezt az országot a lehetőségek földjének látták. Ezzel szemben a rabszolgákat erőszakkal, akaratuk ellenére kényszerítették ide, és minden lehetőségüket elveszítették. Ezzel az örökséggel élünk együtt a továbbiakban is” - idézte Carson éjjeli bejegyzését az MTI.

Ben Carson 2013-ban, akkor még gyakorló sebészként, az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt hasonlította a rabszolgasághoz. "A rabszolgaság kora óta ez a legrosszabb, ami ebben az országban megtörtént... bizonyos értelemben ez is rabszolgaság, hiszen az állam szolgáivá tesz bennünket". Az akkori és a mostani mondataira úgy reagálták, hogy Carson valószínűleg nincs tisztában a rabszolgaság fogalmával. 

Eközben John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter egy televíziós interjúban megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a bevándorlási hatóságok azt tervezik, hogy a mexikói határra illegálisan érkező nőket és gyermekeket szétválasztják. A szülők őrizetbe kerülnek, s ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt. Kelly nem részletezte, hogy a szülők letartóztatása után a gyermekek hová kerülnek, csak annyit mondott: kevésbé "szigorú" szállásra viszik őket, s vagy egy államilag kijelölt gondnok, vagy egy Amerikában élő rokonuk gondjaira bízzák őket. 

    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.