Andy Vajna kérésére változtattak a gyermekvédelmi szabályokon, hogy a kiskorúak könnyebben dolgozhassanak forgatásokon

Bámulatos gyorsassággal intézte el Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosítson egyes gyermekvédelmi jogszabályokon.

Az Index cikke szerint Vajnáék február 8-án fordultak a minisztériumhoz egy márciusi forgatás miatt. Azt akarták elintézni, hogy könnyebb legyen engedélyezni a kiskorúak munkavégzését forgatásokon. 

Konkrétabban: ha a szülők nem tudnak közös döntést hozni arról, hogy a gyerek szerepeljen-e a filmben, akkor elég legyen az egyik szülő engedélye, a gyámhivatal pedig pótolhatja a hiányzó szülői hozzájárulást. Ez a módosítást gyorsan át is futott a minisztériumon. 

Vajnáék kérték azt is, hogy engedélyezzék az éjszakai munkavégzést is a kiskorúaknak (most este 10 és 6 között tiltott), amire még nem találtak megoldást az Emmiben, mert ehhez több tárcával kell egyeztetni. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.