Az osztrák kancellár kevesebb uniós pénzt adna azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be menekülteket

eu
2017 március 08., 19:14
comments 100

Christian Kern osztrák kancellár szerint egyre erősebb a nyomás a menekültválság megoldására. A csütörtöki EU-csúcs előtt a Weltnek azt mondta, hogy csökkenteni kellene azoknak a kelet-európai tagállamoknak a támogatásait, amelyek nem veszik ki a részüket a menekültválság kezeléséből.

Christian Kern
photo_camera Christian Kern - Fotó: AFP/Uwe Lein

A kancellár elmondta, hogy az uniós költségvetési pénzeket az eddiginél igazságosabban kellene elosztani a tagállamok között. Hozzátette, hogy azok az országok, amelyek továbbra is „lapítanak a menekültválság megoldásánál” vagy adódömpinget indítanak el a szomszédos országok költségére, azoknak kevesebb kifizetést kellene kapniuk Brüsszelből.

Kern kitért arra is, hogy egyes tagállamok szolidaritást várnak el a többiektől, amikor a gazdasági fejlődésről, a biztonságról vagy az Oroszország elleni szankciókról van szó, de amikor más fontos témák kerülnek szóba, akkor tudomást sem akarnak venni a szolidaritásról. Hozzátette, hogy a szelektív szolidaritás szelektívebb fizetőkészséghez vezethet a jövőben.

Hangsúlyozta, hogy ezzel nem fenyegetni akar, csak fel akarja hívni a figyelmet bizonyos összefüggésekre. Szerinte Németországnak és Ausztriának nehezére fog esni újabb eurómilliárdokat befizetni az uniós költségvetésbe, ha közben a szociális és bérdömping ügyében semmi sem történik, valamint nem sikerül igazságosan elosztani a menekülteket a tagállamok között. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.