Ha a prostituált bevallja, hogy gyereke van, elveszik tőle, ha nem vallja be, előzetesbe kerülhet

2017 március 8., szerda 11:16
108

Az Alapvető Jogok Biztosához fordult a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete. Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy sok olyan szexmunkás kerül szabálysértési elzárásba vagy előzetesbe, akiket a törvény szerint tilos volna fogdára küldeni, mert kiskorú gyereket egyedül nevelnek. A szabálysértési törvény ugyanis megtiltja, hogy kiskorú gyereküket egyedül nevelő szülőket szabálysértési ügyekben elzárjanak. 

Csakhogy sok szexmunkás meg sem meri mondani a rendőröknek, hogy kisgyereke van, mert az egyesület szerint megalapozottan attól félnek, hogy a gyámhatóság a munkájukra hivatkozva elveszi tőlük a gyerekeiket. 

Az egyesület azt írja, hogy a mai gyámhatósági gyakorlat elegendőnek tekinti a gyermek családjából történő kiemeléséhez pusztán azt a körülményt, hogy egy szülő szexmunkát végez, pedig 1999 óta ez legális pénzkereső tevékenység. A szexmunkások tekintélyes része éppen azért választja ezt a megélhetést, hogy gyermekeit el tudja tartani. 

Makó Klaudia, a SZEXE jogásza beadványában jogszabálymódosítást kezdeményezett az ombudsmannál, aki válaszában azt írta, hogy ha törvénymódosítás nem is, a szakmai szabályok kiegészítése szükségesnek tűnik. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt