A világon először Izlandon követelhetnek bizonyítékot rá, hogy a nők azonos bért kapnak

Izland. Fotó: Moyan Brenn / Flickr CC BY 2.0

A nemzetközi nőnap alkalmából új törvényjavaslatot jelentett be az izlandi kormány. Még márciusban a parlament elé terjeszthetik a javaslatot, amely

arra kötelezheti a munkaadókat, hogy bizonyítékokkal igazolják, nem különböztetik meg munkavállalóikat nemük, szexuális irányultságuk vagy nemzetiségük alapján.

Vagyis nem szimplán előírják a nőknek járó, férfiakkal azonos bérezést, hanem számon is kérik majd ezt a cégeken, akiknek maguknak kell majd bizonyítaniuk a szabályok betartását.

A kormány tervei szerint így 2022-re megszűnhet a nemek közti fizetésbeli különbség. "Most van ideje a radikális lépéseknek ebben az ügyben" - mondta a döntésről a kormány társadalmi ügyekért és esélyegyenlőségért felelős minisztere, Thorsteinn Viglundsson. "Az egyenlő jogok emberi jogok. Biztosítanunk kell, hogy a férfiak és a nők egyenlő esélyeket kapjanak a munkahelyeken. A mi felelősségünk, hogy minden lépést megtegyünk ezért" - mondta.

A Világgazdasági Fórum indexe alapján nemi esélyegyenlőség szempontjából messze Izlandon a legjobb a helyzet, de még itt is 14-18 százalék a bérkülönbség a nők kárára. (Via The Independent)