Globális engedetlenségi versenyt hirdetett a világ egyik legjobb egyeteme

külföld
2017 március 09., 09:04
comments 63
Mahatma Gandhi. Fotó: gandhiserve.org, public domain.
photo_camera Mahatma Gandhi. Fotó: gandhiserve.org, public domain.

A polgári engedetlenségnél kevés hatékonyabb eszköz van társadalmi változások kiharcolására. Gandhi polgári engedetlenséggel vívta ki India függetlenségét. Rosa Parks polgári engedetlenségi akciója volt az amerikai polgárjogi mozgalom katalizátora.

A polgári engedetlenség jó és nemes eszköz. Az engedetlen polgár tette büntetőjogi felelősségét vállalva, személyes jólétét és szabadságát kockáztatva harcol az igazságért.

Ezt ismerte fel a világ egyik legjobb egyeteme, az MIT, amely

250 ezer dolláros díjazással pályázatot hirdetett polgári engedetlenkedőknek,

akik személyes kockázatot is vállalva harcolnak a társadalom egészét vagy javát szolgáló pozitív változásokért.

A pályázat globális, bárki bárhonnan pályázhat. A magánszemélyek és szervezetek is pályázhatnak május 1-ig, a díj nyertesét július 21-én hirdetik majd ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.