Olyat már láttunk, hogy magyar gyerekeket megkérdezzenek, mi a kedvenc ételük:
Olyat viszont még nem, hogy ezek a sokat szenvedett gyerekek azt mondhassák el, mit szeretnek leginkább a magyar menzák különös kínálatából. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) most a merokanal.hu segítségével 44 település 298 osztályának 7500 gyerekét kérdezte ki az ízléséről.
Szerintük
„a játék tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok szívesen kipróbálják az új ízeket, egészségesebb menzaételeket.”
Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogya legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek
a rántott ételek lettek, ezeket követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el
leggyakrabban a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények, de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is.
A szavazatok alapján a top 5 leves:
- hansági gulyásleves
- húsleves
- erdei gyümölcsleves
- csontleves grízgaluskával
- zellerkrémelves
A top 5 főétel:
- sajtos spagetti
- főtt hús meggymártással
- gyros-fűszeres csirkecsíkok
- grill csirkecombfilé kuszkusszal
- lapcsánkás sertéskaraj rizzsel
A top 5 desszert:
- mézes kocka
- piskóta joghurtöntettel,
- mézes, gyümölcsös túrókrém
- túrógombóc
- aranygaluska
Az általános és középiskolás tanulók szavazatai alapján pedig a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet.
Minden díjazottnak gratulálunk, különös tekintettel a gyros-fűszeres csirkecsíkokra.