Ez történik, miután megkérded az Amazon virtuális asszisztensét, hogy be van-e kötve a CIA-hoz

Miután a Wikileaks hét elején belengette, hogy a CIA képes gyakorlatilag bármit lehallgatni, ami az internetre van kötve, elemzések és tanulmányok sora jelent meg arról, hogy mit is jelenthet arról. (Ezek egy részét mi is összefoglaltuk a minap.) 

Ebben a közhangulatban nem csoda, hogy nagyot robbantott az az ismeretlen nő, aki feltöltött egy videót arról, hogy az Amazon személyes asszisztensét, az Alexát kérdezi meg arról, hogy be van-e kötve a CIA-hoz. 

Az eredeti videó azóta már eltűnt a Youtube-ról, de rengeteg utólagos feltöltésnek hála mi is végignézhetjük a jelenetet:

A videón az látható, ahogy a nő előbb megkérdezi Alexát, hazudna-e neki, amire a szoftver válaszol, hogy mindig az igazat próbálja mondani és direkt sosem hazudna. Majd a nő rákérdez, mi az a CIA, amire Alexa helyes választ ad, aztán jön a kérdés: Alexa, be vagy kötve a CIA-hoz?. És vége, Alexa kikapcsol. 

A felvétel természetesen a Redditen kezdett el terjedni, és miután a Daily Mail megkereste az Amazont, hogy mégis mit látni, azt a választ kapták, hogy technikai hiba történt, amit azóta kijavítottak. 

Alexa amúgy rendeltetése szerint arra a kérdésére, hogy be van-e kötve a CIA-hoz, azt a választ kéne adnia, hogy "Nem, az Amazonnak dolgozom".