Ferenc pápa akár házas férfiak felszentelésével is enyhítené a paphiányt

vallás
2017 március 10., 07:26
comments 107

A pápa szerint a katolikus egyháznak meg kéne fontolnia, hogy házas embereket is pappá szenteljenek, akik aztán olyan elhagyatott helyeken dolgozhatnának, ahol jelenleg súlyos paphiánnyal küzd az egyház. 

A pápa a német Die Zeitnek adott interjút, ebben került szóba a viri probati intézménye. Az egyház ugyanis már eddig is bevont "rátermett" idősebb házas férfiakat az egyházi közösség működtetésébe alkalomadtán, de eddig maximum diakónusi szintre szentelték őket.  

Ferenc szerint erre egy lehetőségként kell tekinteni, el kell döntenie az egyháznak, hogy ezek az emberek ilyen szolgálatot tehetnek az egyháznak, például elhagyatottabb, távoli helyeken dolgozva. 

A katolikus egyházban egyre többen képviselik azt az álláspontot, hogy a világ számos helyén problémát jelentő paphiány miatt új utakat kéne megnyitni a felszentelés előtt: a fiatalon cölibátust vállaló papok mellett olyan idősebb, házas férfiakat is fel lehetne szentelni, akik régóta szolgálják az egyházat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.