18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Másodfokon 9 évet kapott a lúggal csonkító orvos, életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélték el

bűnügy
2017 március 10., 12:06

Másodfokon 9 év börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla B. Krisztiánt, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját, aki 2013-ban lúggal csonkította meg a barátnőjét, miután az szakított vele. 

Ezzel súlyosbították az első fokon kiszabott négy éves börtönbüntetést. Az orvost életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt mondta ki bűnösnek az ítélőtábla. Szakmájától örökre eltiltották, a bírónő azt mondta, nem méltó arra, hogy gyógyító tevékenységet végezzen. 

Az ítélet indoklása szerint a vádlott bünteti akarta az áldozatát a szakításért, az munkált benne, hogy

"ha velem nem, akkor mással sem",

és azt akarta, hogy Erika élete végéig viselje a büntetése nyomát.

Az ítélet azért nem jogerős, mert a kifosztás és a magánlaksértés ügyében első fokon nem született ítélet, csak a mostani eljárásban, muszáj, hogy az ellen lehessen fellebbezni. A szabályok szerint ezért lesz harmadfok a Kúrián, viszont ott minden téma újra kinyílik, súlyosbodhat de enyhülhet is az ítélet. (A cikk első verziójában hibásan jogerős ítélet szerepelt, a tévedésért elnézését kérek.)

Így most már négy éve nem hoz jogerős ítéletet a magyar igazságszolgáltatás a volt barátnőjét lúggal megcsonkító kórházigazgató ügyében.

Az ügyészség a kiszabott súlyos börtönbüntetés miatt indítványozta a vádlott előzetes letartóztatását, de ezt a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, így B. Krisztián szabadon távozhatott a tárgyalás végén.

Nem tudta elviselni a szakítást

A férfivel 2012 őszén szakított barátnője, Erika, akivel öt évig tartó kapcsolata volt. Az orvos a szakítás után zaklatni kezdte a nőt, majd 2013 márciusában megtámadta. Egyik hétköznap reggel, miután Erika gyerekei elmentek otthonról, a nő lakásánál várta, hogy elinduljon otthonról. Mire Erika kilépett saját lakásából a kórházigazgató már maszkban várta, és visszalökte az ajtón. Lefogta a nőt, és kábító hatású injekciót adott a combjába. Ezután levetkőztette, és maró lúggal öntötte le a nemi szervét. 

Az erősen maró hatású anyag maradandó sérüléseket okozott, az orvosok szerint Erika már sosem élhet normális nemi életet, nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

Az orvos ezután a kutya pokrócába csavarta az eszméletlen áldozatát, összeszedte a mobiltelefonokat, a számítógépeket és kulcsokat, majd Erikára zárta a lakást, és visszament dolgozni a Budai Irgalmasrendi Kórházba. A kába nőre órákkal később élettársa és volt férje talált rá, akik keresni kezdték, miután nem ment be a munkahelyére, és nem vette fel a telefonját.

Elfogták, aztán elengedték

A nemi szerv megcsonkítása személyes bosszúra utalt, az elkövetés módja, a kábító injekció pedig egészségügyben dolgozó tettesre, emiatt B. Krisztián azonnal képbe került a rendőröknek. A férfi autóját a támadás után nem sokkal átkutatták, abban egy használt fecskendőt találtak, amiben pont az Erika elkábításához használt orvosi szer maradványait mutatták ki. B. Krisztián az égési osztályon is dolgozott, tudta, hogy milyen sérüléseket lehet lúggal okozni, ez is gyanússág tette őt. Az orvost letartóztatták, és előkerült egy szemtanú is, Erika szomszédja, aki a támadás reggelén a lépcsőházban látta a maszkos férfit, és később azonosította a rendőrségen.

Mindezek ellenére, az ügyészség néhány hónappal később úgy döntött, hogy elengedik a férfit. Megszüntették ellene a nyomozást, mert szerintük ellentmondásosak voltak a bizonyítékok.

Az eljárás csak azután indult újra, hogy Erika panaszt tett a megszüntetés ellen. A dologból nagy botrány lett, különösen, hogy B. Krisztián egy ismert fideszes politikus unokaöccse.

Két és fél évet kellett volna ülnie a csonkításért

Az első fokú bíróság 2016. májusában maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt ítélte el négy évre a férfit, ebből két és felet kellett volna leülnie, a foglalkozásától pedig öt évre tiltották el. Erikának, aki a korábbiak miatt nem nagyon bízott az ügyészségben, ekkor más saját ügyvédje is volt. Azt akarták elérni, hogy a bíróság másodfokon súlyosabb büntetést szabjon ki a férfire.

Az egész eljárás erről szólt, hogy életveszélyben volt-e Erika.

Milyen kockázatai voltak a kórházi altatószerek használatának, amivel az a támadó elkábította az áldozatot, milyen szövődményei lehettek a lúgos csonkításnak, és annak, hogy az orvos a lakásába bezárva magára hagyta az áldozatát, aki segítséget sem tudott volna hívni, hiszen a tettes a telefonját és a kulcsait is magával vitte.

Az ítélet előtti utolsó tárgyalási napon, február 24-én az ügyészség váratlanul visszavonta a bizonyítékok közül az orvos kocsijában talált fecskendőt. Nem adtak rá különösebb magyarázatot, hogy miért mondanak le erről.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla viszont ennek ellenére úgy döntött, hogy a többi bizonyíték a fecskendő nélkül is elég B. Krisztán elítéléséhez.