Meccs közben állt meg a magyar kosaras szíve, a bíró mentette meg az életét

sport
2017 március 10., 12:07

Bár sajnos még nincs magánál, már így is óriási szerencséje volt Vajda Péternek, az NB2-es Budafok 28 éves játékos-edzőjének. A sportoló hétfőn, a Göd elleni meccsük második negyedében éppen egy lepattanóért ugrott, amikor előjelek nélkül megállt a szíve. A nézőket, játékosokat és bírókat sokkolta az eset, de az egyik játékvezető, az exkosaras Lövei László azonnal összeszedte magát, és szívmasszázst kezdett adni. A játékos olyan állapotban volt, hogy a negyed óra múlva kiérkező mentősöknek Lövei emlékei szerint további 30-40 pecig kellett küzdeniük az újraélesztésért, miközben, ahogy a klub honlapjáról kiderül, defibrillátort is bevetettek.

Vajdát azóta mesterséges altatásban tartják, hogy nemsokára elkezdjék a felébresztését. A Nemzeti Sport szerint állítólag nem károsodott az agya.

Az újjáélesztésben tapasztalt Lövei a sportlapnak így idézte fel az esetet:

"Volt már hasonlóban részem, tudtam, mit kell tennem, mert vízi mentős végzettségem van. Természetesen én is megdöbbentem, de muszáj volt felülemelkednem rajta."

A Bikknek több részletet is felelevenített:

"Mindenkit elküldtem a közelből, csak az édesapja, a felesége és a nagymamája maradt mellette, ők fogták a kezét és tartották a fejét, amely már lilulni kezdett. Azonnal észleltem, hogy megállt a szíve. A mentős diszpécserrel tartottuk a kapcsolatot, és az ő javaslatára csak szívmasszázst alkalmaztam, lélegeztetni nem kellett. Mintegy negyedórán keresztül folytattam ezt, bizony megerőltető, mondták, hogy váltson fel valaki, de nem mertem átengedni a műveletet, s ebben a helyzetben nem éreztem fáradtnak magam."


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.