Görbe orral, sarlóval és cilinderrel ábrázolta Macront a legnagyobb jobbközép párt Twitteren

külföld
2017 március 11., 16:23
comments 62

Törölte Twitter-oldaláról a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak a másfél hónap múlva esedékes elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszterről közzétett karikatúrát, amely antiszemitának ítélt jellege miatt felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon.

Az igazság a Macron-galaxisról elnevezésű karikatúra pénteken jelent meg a konzervatív párt Twitter-oldalán. A rajzon a vezető politikusok és ismert közéleti emberek által körbefogott görbe orrú, cilinderes Emmanuel Macron bankárként ábrázolva sarlóval a kezében szivart vág. 

Az elnökjelölt En Marche (Indulás!) elnevezésű politikai mozgalma elítélte az 1930-as évek antiszemita propagandájának plakátjait idéző karikatúrát.

Benjamin Griveaux, a jelölt szóvivője a France2 közszolgálati televízióban szombaton elmondta: ilyen képeket használtak az antiszemita mozgalmak azt a gondolatot sugallva, hogy rejtett erők támogatják a jelöltet. "A francia szélsőjobboldalnak ezt a hagyományos tematikáját a Köztársaságiak egy része is átvette" - mondta a szóvivő.

Nicolas Lebourg történész, a francia szélsőjobboldal szakértője elképesztőnek nevezte a Le Monde című napilapban, hogy ilyen erős képi referenciákkal ábrázolták a centrista jelöltet. 

"Ez teljesen a judeo-kapitalista összeesküvés reprezentációja, amely mélyen gyökerezik a szélsőjobboldalban. Olyan referencia, amely nagyon messze áll a Köztársaságiaktól, akik nem vádolhatók azzal, hogy antiszemita párt lennének" 

- emlékeztetett a történész. Szerinte a karikatúrával a párt szembemegy a saját gaullista kultúrájával. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a referenciák egyértelmű felismerése némi képi kultúrát igényel. 

Bernard Accoyer, a Köztársaságiak főtitkára közleményben kért elnézést, és péntek este törölte is a karikatúrát a párt Twitter-oldaláról.

"Tudatában vagyok annak, hogy az Emmanuel Macronról készült karikatúra, amelyet a Köztársaságiak Twittere közzétett, majd visszavont a közösségi oldalakon, lehetőséget teremthet téves értelmezésekre. Valamennyi Köztársasági nevében elnézést kérek azoktól, akiket sértett vagy sokkolt a rajz. Emlékeztetek arra, hogy a mozgalmunk teljesen elkötelezett a köztársasági értékek védelmében" - olvasható a közleményben.

A Le Monde című napilapnak a jobbközép párt egyik politikusa hibának nevezte a tweetet, amelyet "a felesleges viták elkerülésére" vontak vissza, és a centrista jelölt fotójával helyettesített. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.