Kósa Lajos nyitotta meg drMáriás debreceni kiállítását

MŰVÉSZET
2017 március 11., 21:03
comments 135

drMáriás eddigi legnagyobb hazai tárlatát nyitották meg szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központban.   

A Tudósok éléről is ismert drMáriás közel kétszáz alkotása látható itt, összesen harminc évet fog át a kiállítás. 

Szép dadaista gesztusként a kiállítást Kósa Lajos nyitotta meg. Az MTI beszámolója szerint a Fidesz frakcióvezetője a közélet, a politika és a kortárs művészet viszonyát elemezve azt mondta: "nem félni kell ettől, hanem meg kell látni benne az értékeket és a fantáziát".

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Beszélt arról, hogy a politikusok, a hatalmon lévők szeretnek kurzust építeni, szeretik, ha "itt-ott feltűnnek". Emlékeztetett, hogy ez mindig így volt a történelemben: előbb a "királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák" voltak a képeken, majd amikor azok kerültek hatalomra, akik ezt énekeltették, őket ábrázolták.

drMáriás közéleti embereket ábrázoló képeire utalva azt mondta, "ebben az egészben van valami eltéveszthetetlenül magyar, meg közép-európai, ami nekem tetszik".

Külön érdekességnek nevezte Kósa Lajos, hogy kinek a tulajdonában vannak ezek a képek. (A tárlaton minden kép alatt a címe mellet feltüntették a tulajdonosát is.)

Van akik felvásárolták maguk, van akik felvásároltatták a képeket - mondta, megjegyezve: ha ezek mögé nézünk, érdekes összefüggéseket találunk.

(MTI/Czeglédi Zsolt)
photo_camera (MTI/Czeglédi Zsolt)

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora szerint drMáriás "egyedülálló gazdagsággal és iróniával dolgozta fel ezt a témát".

Hozzátette: a művész 2007 óta fest történelmi személyiségeket, politikusokat, celebeket, de a mostani, eddigi legnagyobb hazai tárlatán az ezt megelőző évek munkái, összesen 30 év termése látható Debrecenben.

Szombati Bálint képzőművész megnyitójában felidézte drMáriás - Máriás Béla - életútját, művészi pályáját, annak képzőművészi, zenei és irodalmi állomásait.

A kiállításon a magyar közélet jelentős figurái jelennek meg a képeken: a Gauguin stílusában készült Horthy Miklóst, Nagy Imrét, Biszku Bélát, Rákosi Mátyást, Kádár Jánost ábrázoló parafrázisok mellett a kiállítás látogatóit a terembe belépve a 20. század "hamis prófétáit", Marxot és Engelst ábrázoló festmények fogadják. 

Akik pedig a közelmúlt vagy napjaink közéleti szereplőire kíváncsiak drMáriás ábrázolásában, elidőzhetnek Horn Gyula, Göncz Árpád, Botka László, Andy Vajna, L. Simon László, Fekete György, Simicska Lajos, Habony Árpád portréi előtt, de találkozhatnak közjogi méltóságainkkal is: Kövér Lászlóval, Áder Jánossal és Orbán Viktor öt portréjával.

Czeglédi Zsolt/MTI
photo_camera Czeglédi Zsolt/MTI

drMáriás tárlatvezetésén utóbbi kapcsán megjegyezte: az öt Orbán-portré mellett egy sarokban kapott helyet a Gyurcsány Ferencet görög ruhás "legkedvesebb migránsként" ábrázoló portréja. "Amíg ő van, nem győz a baloldal, így az egyik legnagyobb támogatója Orbán Viktornak" - magyarázta a művész, hogyan került egy falra a volt és a jelenlegi miniszterelnök a debreceni Modemben.

A külföldieket ábrázoló teremben Donald Trump már magasabban helyezkedik el mint Barack Obama vagy Hillary Clinton, de Trumpnál is magasabbra emelkedik Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor. 

drMáriás Béke veled! című tárlatát május 14-ig leheg megnézni a debreceni Modemben. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.