Kulcsfontosságú győzelmet ért el Narendra Modi pártja

Komoly fölénnyel győzött a Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) India kulcsállamában a választásokon, ez pedig komoly lökést adhat az épp ciklusa felénél járó miniszterelnök, Narendra Modi számára is. 

A BJP a győzelemmel át tudta venni India legnépesebb államának, Uttar Pradesnek az irányítását, ráadásul 1980 óta a legnagyobb többséggel bírnak majd. 

Modi kampányol (Pankaj Nangia/India Today Group)

Modi személyesen vett részt a kampányban, amit a választási bizottság szerint simán meg is nyert a hindu nacionalista párt, a szavazatok 40 százalékát kaphatták meg. A miniszterelnök növekedést, modernizációt és a korrupció felszámolását ígérte a kampány során. Ezek az elemzések szerint erős vállalások voltak a meglehetősen elmaradott Uttar Prades államában, ahol a napi politikai és gazdasági eseményeket még mindig sokszor a családi kötelékek határozzák meg. 

A többi párt vádolta is azzal a BJP-t, hogy nem volt erős helyi jelöltjük, és a más államból származó miniszterelnök nem hiteles így a választáson, de ez a szavazókat a jelek szerint nem hatotta meg. 

Modi a világ legtöbbek által internetet követett politikusa, így természetesen Twitteren köszönte meg a győzelmet. Melynek köszönhetően India felsőházában is erősödhet majd a BJP helyzete, ahol eddig gondot okozott, hogy a reformfolyamatokhoz nem volt meg a szükséges többségük. 

Modiról még a megválasztásakor, 2014-ben részletesen is írtunk, érdemes azt is elolvasni. (BBC)