A New York Times szerkesztőségi véleménycikkben kérdezi, hogy az EU meddig tűri, hogy Magyarország megtagadja az alapértékeit

„Magyarország menekültekkel szembeni kegyetlen bánásmódja új mélypontot ért el”

– így kezdődik a New York Times, a magyar kormány menekültellenességét kritizáló szerkesztőségi cikke, aminek a címe: „Magyarország kijátssza az EU-t”.

Mint azt az új, szigorúbb menekültügyi törvénnyel kapcsolatban írják, Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trumpot visszhangozza, amikor a menekülteket a terrorizmus trójai falovának nevezi. Lefordították az „emberi jogi, szépelgő handabandát” is, angolul így szól: „charming human rights nonsense”.

Orbán Viktor évet értékel (Fotó: AFP / Kisbenedek Attila)

Emlékeztetnek, hogy miközben Orbán „kigúnyolja az Európai Unió értékeit”, Magyarországnak nincs baja az EU támogatásával: 2015-ben 5,6 milliárd eurót kapott. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az új magyar törvényt egy nappal azután hozták, hogy az Európai Bizottság leokézta a paksi atomerőmű-beruházás finanszírozását. (A törvényt Áder János még nem írta alá.)

„Nyilvánvaló, hogy Orbán úr az Európai Uniót baleknak nézi. Mi lesz az a pont, amikor az uniónak elég bátorsága lesz fellépni a politikája ellen?”

– írja a New York Times, ami röviden felidézi Magyarország eddigi menekültellenes lépéseit, illetve beszámol az Orvosok Határok Nélkül jelentéséről meg a határvadász-toborzásról.

A cikket azzal zárják, hogy az EU meg van ijedve a brexit miatt, és óvatos a Közép- és Kelet-Európában növekvő dacos nacionalizmussal szemben, de a blokknak fel kell tennie magának a kérdést, hogy mi az a pont, ameddig tolerálja, hogy Magyarország megtagadja az alapértékeit, mielőtt értelmetlenné válik az egész unió. (New York Times)