Áder Jánost választották a kormánypártok ismét államfőnek

politika
2017 március 13., 11:19
comments 231

Valamennyi kormánypárti képviselő szavazatával, egyetlen ellenzéki támogatás nélkül újra köztársasági elnöknek választotta Áder Jánost az Országgyűlés a második fordulóban. Az első fordulóban nem volt meg a szükséges kétharmad, az újabb szavazáson már elég volt a feles többség.

A szavazás titkos volt, ugyanakkor Áder 131 szavazatot kapott, annyit, amennyi kormánypárti képviselő van. Majtényi László 39 szavazatot kapott, a Jobbik és a második körben a DK sem szavazott. 

photo_camera Áder Jánost köszönti az Országgyűlés Fotó: MTI

A rendszerváltás utáni köztársasági elnökök közül Áder János volt az első, aki csak politikai múltat tudott felmutatni megválasztása előtt. (Az 56-os tevékenysége miatt életfogytiglanra ítélt, 1963-ban amnesztivával szabadult Göncz Árpád József Attila-díjas író, műfordító volt, Mádl Ferenc jogtudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Sólyom László szintén jogtudós, MTA-tag, az Alkotmánybíróság első elnöke volt megválasztása előtt. Még Schmitt Pál is fel tudott mutatni két olimpiai aranyérmet és jelentősebb sportdiplomáciai karriert.) 

Az 1959-ben született Áder János már a rendszerváltás utáni első Országgyűlés tagja volt, országgyűlési képviselő volt, volt a Fidesz kampányfőnöke, frakcióvezetője, az Országgyűlés elnöke, majd miután a 2006-os kampány után megromlott a viszonya Orbán Viktorral, a belpolitika helyett az Európai Parlamentbe száműzte magát. Itt kezdte el felkapni a környezetvédelmet, ami rendszeres témája államfőként is. 

photo_camera Majtényi László gratulál Áder Jánosnak Fotó: MTI

Schmitt lemondása után meglepetés volt, hogy Orbán Ádert kérte fel, két hétig gondolkodott is rajta a miniszterelnök. Annak ellenére, hogy Áder fideszes politikusként lett államfő, Schmitt Pállal ellentétben számos alkalommal többet vissza törvényt vagy fordult az Alkotmánybírósághoz. Emiatt a minimális önállóság miatt nem akarta az újrázását Orbán Viktor, de végül az év elején a miniszterelnök úgy döntött, hogy duplázzon Áder. 

Áder a rendszerváltás utáni legfiatalabb köztársasági elnök, 53 évesen és egy naposan lett államfő 2012 május 10-én. Ha kitölti a második mandátumát, akkor is csak 63 éves lesz. Annyi, mint Sólyom László volt a megválasztásakor. (Schmitt Pál és Göncz Árpád 68, Mádl Ferenc 69 évesen lett államfő.) Ádert ugyanakkor nem lehet majd harmadszor is megválasztani, erre a régi alkotmány sem adott lehetőséget, az új alaptörvény is megtartotta a korlátozást.

photo_camera Áder Jánosnak gratulál a felesége, Herczeg Anita Fotó: MTI

Áder mandátuma 2022 tavaszán jár le. Vagyis az új államfőt még a következő, 2018-ban megválasztott Országgyűlés választja majd. Ha ismét a Fidesz nyer, és a parlament kitölti a teljes mandátumát, akkor Áder utódjáról is a mostani kormánypártok dönthetnek majd. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.