Hogy, hogy nem, Trump egyik szövetségese nagyot nyert a New York-i szövetségi ügyész kirúgásával

külföld
2017 március 13., 06:04
comments 37
Rupert Murdoch Ivanka Trumppal a Trump toronyban, tíz nappal Donald Trump elnökválasztási győzelme után. AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
photo_camera Rupert Murdoch Ivanka Trumppal a Trump toronyban, tíz nappal Donald Trump elnökválasztási győzelme után. AFP PHOTO / DOMINICK REUTER

Donald Trump a múlt héten váratlanul kirúgott egy csomó szövetségi ügyészt. A lépés nem szokatlan, elnökváltáskor, pláne, ha az új elnök más pártból való az elődjénél, szokás leváltani az elnöki kinevezéssel működő szövetségi ügyészeket. Meglepő annyiban volt a dolog, hogy Trump végül azokat az ügyészeket is kirúgta, akiket előzően biztosított arról, hogy maradhatnak.

Ilyen volt Preet Bharara, a New York-i szövetségi ügyész, aki jellemzően a leggazdagabbak, a Wall Street-i kereskedők, vagy adott esetben médiamogulok ellen szokott eljárni. Most például hetek óta dolgozik egy Fox News elleni ügyön, ami már a nagyesküdtszéki szakaszban tart, ahol mentességet garantálva tanúskodhatnak a hírtelevízió munkatársai, például arról, hogy hogyan és milyen kártérítést kaptak azért, hogy hallgassanak a cég egykori vezére, Roger Ailes szexuális zaklatásairól.

Ez utóbbi azért érdekes, mert a Fox News nagy igyekezetében, hogy eltitkolja a kifizetéseket, több szövetségi törvényt is megsérthetett. Emellett Bharara azt a gyanút is vizsgálta, hogy a cég vezetői valóban lehallgatták-e újságíróikat.

A vizsgálat nagyon kellemetlen volt Rupert Murdochnak, akinek a kiterjedt médiabirodalmából a Fox News a legnyereségesebb. Murdoch pedig az elmúlt hetekben-hónapokban

nagyon is barátságos volt Donald Trumppal,

például az ő személyes utasítására változtatott Trump-barátabbra a hangnemén a hírcsatorna, és Murdoch személyes közbenjárására adták az NBC-hez távozó, és Trumppal a kampányban látványosan összevesző Megyn Kelly főműsoridős sávját a Trumppal sokkal barátságosabb Tucker Carlsonnak.

És ha eddig nem lógott volna ki a lóláb: Trump már azt is bejelentette, hogy kiket fontolgat Bharara utódjaként. Listáján szerepel Marc Mukasey is.

Az a Marc Mukasey, aki eddig Roger Ailes személyi ügyvédje volt.

Vagyis Trump döntésével a Fox News elleni eljárást a jövőben a Fox News volt vezérének ügyvédje viheti majd tovább. (Via NY Mag)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.