Törökország nem engedi vissza a holland nagykövetet az országba

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn este a három és fél órán át tartó kormányülés után Hollandiával szemben büntetőintézkedéseket jelentett be a két ország között elmérgesedő diplomáciai viszály újabb állomásaként.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: Adem Altan / AFP)

A kormányülés után nyilatkozva a török miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az ankarai kormány úgy döntött, nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, mindenekelőtt annak, hogy kérjen bocsánatot Törökországtól.

Ankara ezenkívül felfüggeszti a miniszteri és ennél magasabb szintű kormánytalálkozókat Hollandiával, és nem engedélyezi holland diplomaták repülőútjait Törökországba. „Pontosan azt csináljuk, amit ők is tettek velünk” – mondta a kormányfőhelyettes, aki arról is beszámolt, hogy javaslatot tesznek a két parlament közös baráti csoportjának megszüntetésére.

Azt mondta, a diplomáciai válságért nem Törökország a felelős, „akik előidézték, azoknak kell megtenni a rendezésére irányuló lépéseket is”, és biztos benne, hogy ez a legrövidebb időn belül megtörténik.

Kurtulmus szerint „Törökország ennek az ügynek nem látja kárát, csak megvédi saját büszkeségét. A rasszizmus és a fasizmus mindenekelőtt Hollandiát és vele Európát károsítja. A nagy összeomlás jelei ezek. Barátilag figyelmeztetek: meg kell hozni a szükséges óvintézkedéseket.” (MTI)