Csak 300 magyar önkormányzat jön ki az adókból, amiket beszed

gazdaság
2017 március 14., 07:33
comments 60

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az ATV vendége volt hétfőn és a Start című műsorban beszélt a magyar önkormányzatok pénzügyi helyzetéről. Az általa lefestett kép kifejezetten gyászos: eszerint csak 300 magyar önkormányzat van, aminek az adóbevételei fedezik a kiadásait. A másik oldalon viszont van 2600 önkormányzat, ami állami segítség nélkül szinte működésképtelenné válna.

Eszerint a magyar önkormányzatok 90 százaléka hónapról hónapra él.

Schmidt a 300 szerencsés önkormányzatot önkormányzóképes önkormányzatoknak nevezte. Szerinte ehhez a minősítéshez az kell, hogy a település tudjon dönteni a saját bevételeiről, és a mozgástere meghaladja a költségvetésének a 10 százalékát.

A TÖOSZ elnöke szerint a rendszerből nagyjából 250 milliárd forint hiányzik. (atv.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.